Iranska Revolucionarna garda zadržala dva američka patrolna broda

tačno.net
Autor 13.1.2016. u 09:46

Iranska Revolucionarna garda zadržala dva američka patrolna broda

Visoki američki odbrambeni dužnosnici ranije su kazali da su izgubili kontakt s dva manja plovila koja su se nalazila na putu između Kuvajta i Bahreina.

Dužnosnici su za Reuters kazali da zasad nisu poznate pojedinosti incidenta. Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif rekao je svom američkom kolegi Johnu Kerryju da će američkim mornarima uskoro biti omogućen nastavak putovanja, rekao je američki dužnosnik.

Premda se obje strane, kako se čini, trude umanjiti važnost incidenta, iransko-američki odnosi vrlo su osjetljivi i svaki manji sukob mogao bi lako eskalirati, navode analitičari. Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je da je Revolucionarna garda zadržala američke patrolne brodove nakon što su “ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode”. Vijest o incidentu objavljena je dok se američki predsjednik Barack Obama pripremao održati svoj posljednji govor o stanju nacije, pošto će u januaru sljedeće godine završiti njegov drugi mandat na čelu SAD-a.

Iranska Revolucionarna garda jučer je zadržala dva manja američka patrolna broda s deset članova posade, a Teheran je obavijestio Washington da su mornari na sigurnom i da će uskoro biti pušteni, potvrdili su američki dužnosnici, prenose agencije.

“Primili smo uvjeravanja Iranaca da su naši mornari na sigurnom i da će im uskoro biti omogućen nastavak putovanja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest. Američki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani kazali su za Reuters da se pretpostavlja kako će američki mornari, devetorica muškaraca i jedna žena, biti zadržani u Iranu tokom noći.

Visoki američki odbrambeni dužnosnici ranije su kazali da su izgubili kontakt s dva manja plovila koja su se nalazila na putu između Kuvajta i Bahreina. Dužnosnici su za Reuters kazali da zasad nisu poznate pojedinosti incidenta. Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif rekao je svom američkom kolegi Johnu Kerryju da će američkim mornarima uskoro biti omogućen nastavak putovanja, rekao je američki dužnosnik.

Premda se obje strane, kako se čini, trude umanjiti važnost incidenta, iransko-američki odnosi vrlo su osjetljivi i svaki manji sukob mogao bi lako eskalirati, navode analitičari. Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je da je Revolucionarna garda zadržala američke patrolne brodove nakon što su “ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode”.

Vijest o incidentu objavljena je dok se američki predsjednik Barack Obama pripremao održati svoj posljednji govor o stanju nacije, pošto će u januaru sljedeće godine završiti njegov drugi mandat na čelu SAD-a.Primili smo uvjeravanja Iranaca da su naši mornari na sigurnom i da će im uskoro biti omogućen nastavak putovanja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest. Američki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani kazali su za Reuters da se pretpostavlja kako će američki mornari, devetorica muškaraca i jedna žena, biti zadržani u Iranu tokom noći. Visoki američki odbrambeni dužnosnici ranije su kazali da su izgubili kontakt s dva manja plovila koja su se nalazila na putu između Kuvajta i Bahreina.

tačno.net
Autor 13.1.2016. u 09:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija