Iranski vrhovni vođa pohvalio Islamski džihad: Dokazali ste da možete slomiti Izrael

tačno.net
Autor 13.8.2022. u 09:08

Iranski vrhovni vođa pohvalio Islamski džihad: Dokazali ste da možete slomiti Izrael

foto: NBC

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozdravio je djelovanje palestinske organizacije Islamski džihad te je poručio kako je grupa dokazala da se može boriti s Izraelom.

Osvrnuvši se na događaje iz prethodne sedmice i trodnevnog sukoba između izraelske vojske i Islamskog džihada Palestine, Hamnei je uputio poruku vođi militantne skupine Ziadu Nakhalehu.

“Nedavni događaj je podigao status Islamskog džihada u veličanstvenom pokretu otpora palestinske nacije. Dokazali ste da je svaki dio otpora u stanju da slomi neprijatelja”, rekao je Hamnei.

Također, pohvalio je vođu organizacije i zbog toga što je u borbi protiv Izraela povezao Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

“Uspjeli ste demonstrirati solidarnost palestinskog džihada prema zlonamjernom neprijatelju. Nastavljamo pružati podršku i bit ćemo uz vas”, poručio je Hamnei.

S druge strane, Nakhaleh se ranije obratio Hamneiju te mu se zahvalio na podršci koju Iran pruža ovoj organizaciji.

“Ova bitka je u tolikoj mjeri osujetila procjene cionističkog režima da su samo nakon tri dana bili primorani da traže prekid vatre i da prihvate uslove koje je postavila organizacija”, ističe Nakhaleh u pismu.

Inače, novi sukob između izraelske vojske i palestinske organizacije Islamski džihad trajao je od 5. do 7. augusta, a u tom periodu izraelske snage ubile su dvojicu visokorangiranih komandanata Islamskog džihada Palestine. U napadima je stradao i veliki broj civila, uključujući i djecu.

klix.ba

tačno.net
Autor 13.8.2022. u 09:08