Iscrpljeni, gladni i žedni: UN uputio hitan poziv na donacije za spašene u Nepalu

tačno.net
Autor 30.4.2015. u 09:24

Iscrpljeni, gladni i žedni: UN uputio hitan poziv na donacije za spašene u Nepalu

UN je uputio hitan poziv na donacije za milijune spašenih u potresu u Nepalu kojima nedostaje namirnica, lijekova i pitke vode u glavnom gradu Katmanduu i ruralnim područjima odsječenima od svijeta u kojima je spašavanje u četvrtak ometala snažna kiša.

Pet dana nakon potresa jačine 7,9 u kojemu je poginulo gotovo 5500 osoba a više tisuća ih je ozlijeđeno u toj maloj himalajskoj zemlji, masovna humanitarna pomoć nastavlja pristizati u četvrtak, ali logističke poteškoće usporavaju distribuciju preživjelima – iscrpljenima, gladnima i žednima.

U srijedu su izbili sukobi u Katmanduu između interventne policije i tisuća osoba koje su se nadale napustiti grad u autobusima koje je obećala vlada.

S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini 415 milijuna dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70.000 kuća a 530.000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji.

Vlada je priznala da se ne može nositi s opsegom katastrofe s obzirom da se radi o najpogibeljnijem potresu unazad više od 80 godina u Nepalu.

Brojna sela među onima koja su teško stradala nalaze se u zabačenim područjima Himalaje, posebno teškog pristupa.

“Trebat će tri mjeseca da se odgovori na hitne potrebe prije nego počne ponovna izgradnja”, izjavio je koordinator UN-a za Nepal Jamie McGoldrick.

UN i njegovi donatori neposredno će opskrbiti šatorima 500.000 osoba bez krova nad glavom, ali i medicinskim materijalom, vodom i sanitarnom opremom 4,2 milijuna osoba.

Po UN-u osam od 28 milijuna stanovnika te zemlje zahvaćeno je katastrofom, od kojih 1,7 milijuna djece.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonski s nepalskim premijerom Sushilom Koiralom uvjeravajući ga da će učiniti “sve što je u njegovoj moći” da pomogne stradalima.

Uspon na Everest moći će se nastaviti za tjedan dana usprkos potresu koji je prouzročio lavinu u kojoj je poginulo 18 osoba na najvišem vrhu na svijetu, kazao je u četvrtak dužnosnik nepalske vlade Tulsi Gautam.

Od subotnjeg potresa u zemlji je zabilježeno još 102 podrhtavanja tla jakosti veće od 4 po Richteru od kojih je najjači bio u nedjelju jakosti 6,7 po Richteru.

novilist.hr

tačno.net
Autor 30.4.2015. u 09:24