ISIL gubi na više frontova

tačno.net
Autor 9.6.2016. u 09:18

ISIL gubi na više frontova

Protivnici ISIL-a ostvarili najveći pritisak na ovu grupu od njenog proglašenja halifata prije dvije godine

Mnogobrojni neprijatelji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku napredovali su na više frontova, što je stvorilo najveći pritisak na ovu grupu od njenog proglašenja halifata prije dvije godine.

Glasnogovornik saveza u sjevernoj Siriji kojeg podržava SAD, rekao je kako su spremni na osvajanje grada Manbija, sedmicu nakon što je započet napad čiji je cilj odsjeći posljednji dio turske granice pod kontrolom ISIL-a.

U njihovoj blizini, prema zapadu, pobunjenici koji se bore protiv ISIL-a i vlade predsjednika Bashara al-Assada rekli su kako su se borci naoružane grupe povukli iz područja blizu granice.

Assadova vojska, potpomognuta ruskim zračnim napadima, također je prošle sedmice pokrenula ofanzivu protiv ISIL-a, te su napredovali prema jugu.

Na drugoj strani samoprozvanog halifata, 750 kilometara nizvodno od Eufrata, vojska iračke vlade prenosi kako su ušli u nastanjeni dio Falluje, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom ISIL-a, najbližeg Bagdadu.

Iračku vladu podržavaju i američke zračne snage, kao i šiitska vojska povezana s Washingtonovim neprijateljem Iranom.
Petogodišnji građanski rat u Siriji i slabost iračke vlade otežavaju svjetskim silama i njihovim raznim kopnenim saveznicima u koordinaciji pohoda protiv neprijatelja.

Međutim simultani napadi na više frontova stvorili su pritisak bez presedana na borce ISIL-a koji su na teritoriju s milionima stanovnika nametnuli okrutnu vlast, a od svih svjetskih i regionalnih sila stvorili neprijatelje.

Ofanziva uz pomoć SAD-a

Pohod kojeg vodi savez potpomognut SAD-om, nazvan Sirijskim demokratskim snagama (SDF), najambiciozniji je takve vrste u Siriji, gdje je Washingtonu prije nedostajalo učinkovitih kopnenih saveznika.

Mali kontingent američkih specijalnih snaga pomaže SDF-u, koji je osnovan prošle godine kako bi kombinovao uspjehe kurdske snaga s arapskim saveznicima prihvatljivijim Turskoj, američkom savezniku u regiji.

Cilj ofanzive, započete prošle sedmice je osvojiti područje oko grada Manbija zapadno od Eufrata, te odsjeći zadnjih 80 kilometara sirijsko-turske granice iz ruku ISIL-a.

Grupa ISIL godinama koristi taj dio granice kao glavnu rutu za dobavljanje oružja i ratnika, a nedavno i za slanje sljedbenika nazad u

Evropu kako bi vršili napade poput onih u Briselu i Parizu prošle godine.

SDF je napredovao do rubnih dijelova Manbija, ali nije još ušao u grad kako bi zaštitio civilima, rekao je glasnogovornik vojnog vijeća za Manbij, Shafan Darwish.

“Možemo tamo ući kad god to odlučimo, ali oprezni smo zbog prisutnosti civila”, rekao je Darwish, dodavši kako je “oslobađanje Manbija riješena stvar”.

Darwish je rekao i kako su borci grupe ISIL pobjegli iz grada, ali da su postavili eksplozive u tamošnjim kućama.

Zapadnije uz granicu, borci ISIL-a nenadano su se povukli iz sela u blizini grada Maree nakon protivnapada sirijskih pobunjenika, prenosi Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Grupa ISIL je prošlog mjeseca uspjela opkoliti taj pobunjenički grad, zarobivši hiljade civila, što je potaknulo američku koaliciju da pobunjenicima zračnim putem dostavi oružje, tvrde pobunjenički izvori.

Pobunjeničke snage u Marei u srijedu su slomile opsadu kad su osvojile selo Kafr Kalbin na cesti koja Mareu spaja s Azazom, 20 kilometara sjeverozapadno, kod granice s Turskom.

“Čini se da se Islamska država ne može nositi s više ratišta odjednom. To je strateško područje, bili su jako blizu da uđu u Azaz”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdulrahman.

Assadova vojska je uz pomoć ruskih zračnih snaga također započela ofanzivu protiv grupe ISIL. Libanski mediji koji podržavaju Assada nazvali su to “utrkom do Raqqe”, tj. do osvajanja teritorije oko prijestolnice ISIL-a prije nego što ona padne pod američke snage.

Assad već pet godina vodi građanski rat protiv nekoliko neprijatelja. U utorak se zakleo da će vratiti “svaki centimetar” Sirije u govoru koji je protumačen kao prepreka diplomatskim pokušajima da se sukob završi. Assada podržavaju Moskva i Teheran, a protive mu se Washington, evropske sile, arapske države i Turska.

Pohod na Falluju

Iračke vladine snage u srijedu su se prvi put probile u naseljeni dio Falluje, uporište grupe ISIL, nakon što su se prošle sedmice zaustavile na rubovima tog grada.

“Naše snage započele su napredak u al-Shuhada ujutro u ranim satima”, rekao je Sabah al-Numani, glasnogovornik elitne antiterorističke službe.

“Trenutno čistimo naselje od bombi na cestama i zamki u kućama, a tada ćemo ga prepustiti policijskim snagama da drže teritoriju”, rekao je Numani. Iduća meta je centar grada.

Premijer Haider al-Abadi naredio je napad na Falluju na Eufratu prošlog mjeseca. Ovaj riskantan plan razlikuje se od plana njihovih američkih saveznika koji žele da se Bagdad koncentriše na osvajanje iračke prijestolnice grupe ISIL, grad Mosul na rijeci Tigris, prema sjeveru.

Falluja, grad udaljen samo sat vremena vožnje od Bagdada, teritorija je gdje su suniti dugo pružali otpor šiitskoj vladi u Bagdadu, te gdje je SAD vodio svoje najveće bitke tokom okupacija između 2003. i 2011.

Washington brine da bi iračka vojska tamo mogla biti zaustavljena, te oko uloge šiitskih snaga čiji su vođe prošle sedmice kritikovale Abadija zbog usporavanja napada radi zaštite civila.

Ujedinjeni narodi u srijedu su rekli kako se u Falluji nalazi više od 90 hiljada civila, što je dvostruko veći broj od njihove ranije procjene.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 9.6.2016. u 09:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija