ISIL preuzeo odgovornost za napad u Londonu

tačno.net
Autor/ica 16.9.2017. u 09:21

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Londonu

Foto: Brigs/HO (AFP)

ISIL je preuzeo odgovornost za napad na podzemnu željeznicu u Londonu, u kojem je povrijeđeno 29 osoba.

Informaciju o preuzimanju odgovornosti objavila je ISIL-ova novinska agencija Amak, prenio je Reuters.

“Velika Britanija podigla je nivo opasnosti od terorizma na najviši nivo”, potvrdila je britanska premijerka Theresa May.

Dodala je kako je “prijetnja od terorizma povećana s ozbiljnog na kritičan nivo”, što znači da se očekuju novi napadi.

Prethodno su britanske vlasti potvrdile da je broj povrijeđenih porastao na 29, pri čemu su zdravstveni radnici pružili ljekarsku pomoć 21 osobi, dok je njih osam otpušteno kući nakon ukazane pomoći.

Agencija AP navodi, pozivajući se na londonsku službu za hitne slučajeve, da su povrijeđeni zadobili uglavnom lakše povrede.

Prema navodima policije, većina povrijeđenih je zadobila opekotine, dok ozbiljnijih povreda nije bilo.

Više policajaca na ulicama

Britanska služba sigurnosti identificirala je osumnjičenog za umiješanost u napad na voz u Londonu uz pomoć snimaka sa sigurnosnih kamera, javljaju britanski mediji, citirajući snage sigurnosti.

Prethodno je gradonačelnik Londona Sadiq Khan poručio sugrađanima kako će na ulicama i u prevozu viđati više policajaca nakon eksplozije koja se u petak ujutro dogodila u vozu na londonskoj metro stanici Parsons Green.

Kako javlja Reuters, gradonačelnik je povodom eksplozije, za koju policajci tvrde da je bila “teroristički incident”, najavio veći broj policijskih službenika u Londonu.

“Više policije bit će ne samo u javnom prevozu, već širom Londona”, rekao je Khan za LBC radio, prenose agencije.

Istraga u toku

Londonska policija zvanično je proglasila “terorističkim incidentom” eksploziju u vozu na londonskoj metro stanici Parsons Green, u kojoj je povrijeđeno više osoba, a tokom popodneva bit će održan sastanak Komiteta za hitna djelovanja, koji će voditi britanska premijerka Theresa May.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 16.9.2017. u 09:21