ISIL zaprijetio palestinskom Hamasu

tačno.net
Autor 1.7.2015. u 10:38

ISIL zaprijetio palestinskom Hamasu

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) zaprijetila je palestinskoj oružanoj grupi Hamas, kazavši kako će okončati vladavinu ovog pokreta na palestinskoj teritoriji Pojasa Gaze.

U 16-minutnom videosnimku koji su putem društvenih mreža podijelili simpatizeri ISIL-a u srijedu, borci čije je uporište u sirijskoj provinciji Halep osudili su Hamas zbog njegovih borbi protiv selefijskih grupa i neuspjeha da provede dovoljno rigidnu interpretaciju islamskog zakona.

„Cilj džihada nije da oslobodi zemlju, džihad je Bog definirao kao borbu za Božije zakone i njihovo provođenje“, kazao je jedan maskirani borac na videosnimku, a potom osudio odnose Hamasa sa Iranom i pokretom libanskih šiita Hezbollahom, kao i sa „nacionalističkim“, „sekularnim“ i „socijalističkim“ pokretima.

Zauzimanje Yarmouka

Drugi borac je kritizirao i osudio Hamas zbog karakteriziranja ISIL-a i njegovih pristalica kao „khawarij“, što je termin iz ranoislamskog perioda i koji se odnosi na grupu muslimana, a znači „oni koji su griješili“.

Borac je potom govorio o ISIL-ovom zauzimanju dijela izbjegličkog kampa Yarmouk u sirijskoj prijestolnici Damasku, gdje se sukobio sa palestinskim grupama, uključujući one koje su povezane sa Hamasom.

„Ono što se dešava danas u Siriji, naročito u kampu Yarmouk, kunemo se Bogom, desit će se u Gazi“, rekao je borac.

Hamas je pritisnuo navodne pristalice ISIL-a u proteklim mjesecima, u kampanji da blokira pokušaje grupe, koja kontrolira velike dijelove Sirije i Iraka, da ustanovi uporište u Gazi.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor 1.7.2015. u 10:38