ISIS drži 2.000 otetih sirijskih civila kao “živi štit’

tačno.net
Autor 13.8.2016. u 02:20

ISIS drži 2.000 otetih sirijskih civila kao “živi štit’

Borci radikalne grupe Islamska država oteli su oko 2.000 civila koje koriste kao “živi štit” u petak dok bježe iz svog uporišta u Manbiju u sjevernoj Siriji, saopćile su snage koje uživaju američku podršku i posmatračka grupa.

Arapsko-kurdska alijansa poznata kao Sirijske demokratske snage (SDF) protjerala je većinu boraca islamske države iz grada u prošloj sedmici, ali je manji broj ekstremista ostao.

”Dok su se povlačili iz kvarta Manbija, džihadisti Daesha (Islamske države) oteli su poko 2.000 civila iz kvarta Al-Sirb”, izjavio je Sherfan Darwish, portparol Vojnog vijeća Manbija, ključne komponente SDF-a.

”Oni su koristili te civile kao živi štit dok su se povlačili prema Jarabulusu, spriječavjući nas da ih napadamo”, dodao je.

Al-Sirb je kvart u sjevernom dijelu Manbija na putu prema pograničnom gradu Jarabulusu pod kontrolom Islamske države u pokrajini Aleppo u blizini granice s Turskom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja se oslanja na izvore s terena kako bi izvještavala o sukobu, također je javila da je Islamska država otela oko 2.000 civila dok su bježali iz Manbija.
Opservatorija navodi da su civili ubačeni u stotine automobila koji su krenuli prema Jarabulusu, prenosi AFP.

N1

tačno.net
Autor 13.8.2016. u 02:20