ISIS-ovi teroristi ruše džamije i svetišta na sjeveru Iraka

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 17:15

ISIS-ovi teroristi ruše džamije i svetišta na sjeveru Iraka

Islamska militantna grupa ISIS, koja ratuje na sjeveru i zapadu Iraka od prošlog mjeseca, sada uništava džamije i svetišta oko historijskog grada Mosula u provinciji Nineveh.

Fotografije objavljene na internetu pod nazivom “Uništavanje svetišta i idola u Ninevehu” prikazuju razaranje džamija eksplozivom, kao i njihovo rušenje bagerima.

Najmanje četiri sunitska, odnosno sufijska svetišta su uništena buldožerima. Također, uništena su i turbeta na mezarima muslimanskih učenjaka i lidera. Šest šiitskih džamija je, također, uništeno korištenjem eksploziva.

“Žalosni smo zbog uništenja svetišta koje smo naslijedili od svojih očeva i djedova. Oni su zaštitni znak grada”, rekao je 51-godišnji stanovnik Mosula.

Lokalno stanovništvo je potvrdilo da su građevine uništene, kao i da su okupirane dvije katedrale. Križevi ispred katedrale Chaldean u Mosulu i sirijske pravoslavne katedrale su uklonjeni, a umjesto njih su postavljene crne zastave Islamske države.

Meta terorista je bio i grad Tal Afat, koji je udaljen oko 70 km od Mosula. Raznesen je i šiitsku džamiju Huseiniyu.

Svetište Šeika Fathija je jedno od najvažnijih u Mosulu, a datira još od 1760. godine. Ono je također uništeno.

Mosul je zauzet 10. juna kada su sunitski militanti istjerali iračku vojsku iz grada. Hiljade civila su pobjegle dok su džihadisti preuzimali kontrolu nad gradom boreći se protiv snaga vlade premijera Nurija al-Malikija.

Maliki se u petak zakleo da će poraziti džihadiste.

“Povlačenje s bojnog polja tokom borbe protiv terorističkih organizacija koje su protiv islama i ljudi bi značilo pokazivanje slabosti i neizvršavanje moje legitimne, nacionalne i moralne odgovornosti. Molim Boga da našim snagama pomogne da porazimo neprijatelje Iraka i njegovog naroda”, rekao je Maliki.

Klix.ba

tačno.net
Autor 7.7.2014. u 17:15