Istočna Guta i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

Saeid Abedpour
Autor 28.2.2018. u 14:53

Istočna Guta i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

U Istočnoj Guti kod Damaska u posljednjih nekoliko dan apoginulo je  više od četiri stotine osoba, među kojima čak osamdesetero djece. Ova informacija uznemirava svako ljudsko srce i koliko god borba sirijskih vlasti protiv terorrističkih skupina poput Ahrar al Šam, Džejš al Islam, Hejat Tahrir Šam i sl. bila legitimna i opravdana, ona ne može biti opravdanjem za toliko nedužnih života.

Istočna Guta je ahilova peta sirijskih vlasti. Sirijska vojska u nekim slučajevima očito nije ispoštovla sve norme i standarde ratovanja, ratnog prava i ljudskih prava u ratnim okolnostima. Ubijanja civila ne mogu se opravdati nikakvim ciljevima i zavrjeđuje svaku vrstu osude. Takve osude ovih dana dolaze sa svih strana, što je za svaku pohvalu. Rezultirale su, na koncu, i rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, u drugome dijelu Sirije, u provinciji Idlib, tačnije u gradovima Fu’ah I Kafriya, civilno je stanovništvo već šest godina izloženo vatri terorista, iznureno od gladi i neimaštine, bez i najosnovnijih životnih namirnica i higijenskih potrepština, a da zabrinutost za njih nismo čuli od zaštitnika ljudskih prva akao ni od sponzora terorizma.

U svakom slučaju, odluka sirijskih vlasti o rješavanju problema Istočne Gute zahtijeva pažljiviju analizu.

Sirijska je vlada odlučila osloboditi Gutu, posljednje predgrađe Damaska koje je pod kontrolom pobunjenika. Cilj vojne operacije Sirijske  armije je  smanjenje terorističkih napada iz istočne Guta prema Damasku.

U regiji Istočna Guta živi gotovo 350 tisuća civila, a  okupirana je još od 2013. godine  od raznih paravojnih snaga te kao takva predstavlja stalnu sigurnosnu prijetnju sirisjkoj prijestolnici. Od prošle  sedmice intenziviranje minobacačkih i rkaetnih napada od strane  terorističkih skupina u Guti na Damask zagorčava \ivot stanovnicima sirijskog glavnog grada.  Četiri terorističke grupe koje djeluju  u  istočnoj Guti su  : Džejš ul -Islam, Filghul- Raham, Ahrar al-Šam i Heiate Tahrirul- Šam (ANF bivši al-Qaeeda). Prema izviještaju  Sirijske  opservatorije za ljudska prava, institucije bliske sirijskoj opoziciji u Londonu,  400 ljudi je ubijeno u bombardiranjima istočnog predgrađa prošle nedjelje. Sirijski arapski polumjesec  je izvijestio u  četvrtak kako su dva njihova sjedišta oštećena napadima prošlog tjedna, a neki radnici Crvenog polumjeseca ozlijeđeni.

Povećanje obima  napada sirijske vojske na istočnu Gutu i reakcije militantnih skupina na tom području s minobacačkim i raketnim napadima na Damask,  izazvalo je humanitarnu krizu u istočnoj Guti koja je naišla na reakciju svjetskih medija i vlada zemalja Zapada. Prošloga četvrtka okupilo se 15 članica Vijeća sigurnostri UN-a kako bi razmotrili Rezoluciju o prekidu vatre u Ghouti koju su predložili Švedska i Kuvajt.  Predstavnici Sirije i Rusije imali su prigovore na ponuđeni tekst rezolucije i trebalo je novi tekst  predstaviti Vijeću sigurnosti na sljedećoj sjednici  u petak navečer.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak navečer jednoglasno je usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom  humanitarnom prekidu vatre u Siriji, ali na insistiranje Rusije, terorističke skupine ne podliježu ovoj rezoluciji, a sirijska vojska i ruske zračne snage bombardirat će i dalje položaje terorističkih skupina. Na temelju sporazuma postignutog između članica Vijeća sigurnosti UN-a, prekid vatre bio bi 30 dana. A tijekom kojeg će se stvoriti humanitarni pristup nekim blokiranim područjima u Siriji, posebno istočnoj Guti.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je nakon glasanja uputila poziv za hitnu implementaciju odluke o prekidu vatre na području cijele zemlje.Naglasila je kako je vrlo značajno da sirijski režim i oni koju mu pružaju podršku hitno obustave bombardovanje Istočne Gute, te dozvole isporuku humanitarne pomoći. Ona je izrazila sumnju u Assadovu posvećenost ovoj Rezoluciji i njezinoj provedbi. Ruski izaslanik pri UN-u je rekao: „Na kraju, dogovorili smo humanitarni prekid vatre u Siriji, a on ne bi trebao biti sredstvo za postiyanje nekih nelegitimnih ciljeva. On je dodao: Iran i Turska, dva ruska partnera u pregovorima u Astani, su napravili velike napore na rješavanju  sirijske krize, a ova rezolucija nije ograničena na istočnu Gutu već  uključuje mnoga područja, . uključujući Damask „vrlo smo zabrinuti zbog američkih prijetnji neovisnosti i suverenitetu Sirije”, rekao je ruski ambasador u UN-u. Ambasador predstavnik Francuske također je rekao: „članovi Vijeća sigurnosti su došli do zadovoljavajućeg rješenja unatoč razlikama u gledištima; zaustavljanje nasilja u Siriji je neophodno; Jedini način da se vratimo miru i stabilnosti u ovoj zemlji jest postizanje političkog rješenja. Kuvajtski predstavnik u Ujedinjenim narodima je istaknuo da rezolucija poziva sve strane uključene u Siriji da omoguće dopremanje humanitarne pomoći u različita područja Sirije, osobito u istočnom predgrađu. Zapovjednik  oružanih snaga Irana je komentirajući Rezoluciju kazao :”Pridržavat ćemo se rezolucije o prekidu vatre u Siriji, ali dijelovi predgrađa Damaska koji su pod kontrolom terorista, neće biti obuhvaćeni prekidom vatre i nastavit će se čišćenje tih područja“ .

Unatoč oštrim kritikama  Zapada koji napade sirijske vojske na istočnu Gutu opisuje kao pakao na zemlji,   napada Zrak Sirijske vojske i zračne snage Rusije završit će na dio od istočna Guta . sa jedan strane Tahriral-Šam  povezan sa  Al-Qaed  nije spreman prihvatiti kompromis s vladom, pa čak i odbacio prijedlog da napusti regiju s lakim naoružanjem. Sa druge strane, postoje tenzije i sukobljenosti između  Filghol-Rahmana, koju pomaže Qatar i Džejš ul- islama, militantne skupine koja uživa podršku Saudijske Arabije.

Rsaspoređivanjem oklopnih jedinica i pješadije oko Gute, sitrijska afrmija šalje jasnu poruku: Istočna Guta će pasti.  Brojne auto-bombe koje su ovih i ranijih dan aeksplodirale u Damasku došle su upravo iz Gute.  Duma u istočnoj Gouti je glavni centar terorizma iz kojeg se napada Damask.

Saeid Abedpour
Autor 28.2.2018. u 14:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija