Istraga u Teksasu: Zašto su policajci ostali ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć?

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 09:43

Istraga u Teksasu: Zašto su policajci ostali ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć?

Foto: Pete Luna/Uvalde Leader-News, via Reuters

Istražitelji u Teksasu pokušat će utvrditi koje su kritične pogreške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u školi u Uvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć, prenosi Reuters.

U centru istrage Teksaškog odjela javne sigurnosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena prije nego što su ušli i ubili napadača.

Uz sve više poziva na nezavisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Houstona i Dallasa stigla je u Uvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Pružaju zaštitu policiji u Uvaldeu, gradonačelniku te stoje ispred trgovine gdje je napadač kupio dvije poluautomatske puške.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosje i nije imao historiju mentalnih bolesti, a sve više na vidjelo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Pozivi hitnoj pomoći

Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz par susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ove sedmice direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw.

“On je u sobi 112”, navodi se djevojka koja je pozvala pomoć u 12:03 sati. Ista djevojka zamolila je operatera hitne pomoći da “pošalje policiju odmah” u 12:43 sati te četiri minute kasnije.

U 12:51, gotovo 45 minuta nakon njena poziva taktički tim upao je i prekinuo opsadu osnovne škole Robb.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala vani. Dvoje djece koja su zvala pomoć su preživjeli.

McCraw je naglasio da je komandant na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

“Bila je to pogrešna odluka i tačka”, istaknuo je McCraw, priznajući da standardni protokoli zahtijevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umjesto da čeka pomoć.

‘Nedostatak jasnih uputa’

Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputa od komandanata, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

“Mrzim vjerovati da su neka od te djece mogla biti spašena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije nakon što su iskrvarila”, rekao je drugi izvor iz policije.

Službeni izvještaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore. Guverner Teksasa Greg Abbott, dan nakon ubistva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je “ljutit” jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrat iz Teksasa Joaquin Castro pozvao je na nezavisnu istragu FBI-a, a u petak je posjetio školu te je rekao Reutersu da je duboko uznemiren zbog protivrječnih informacija koje su se pojavile.

AJB

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 09:43