Istražitelji ispituju premijera Izraela

Aljazeera
Autor 3.1.2017. u 09:30

Istražitelji ispituju premijera Izraela

Izraelska policija došla je u rezidenciju Benjamina Netanyahua da bi ga ispitala u vezi sa optužbama za korpuciju.

Izraelska policija došla je u rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da bi ga ispitala u vezi sa optužbama za korpuciju, javili su lokalni mediji.

Mediji navode da su u rezidenciju u centru Jerusalema došla tri istražitelja, međutim, policija nije htjela to da komentariše.

AP navodi da je ispred rezidencije ranije postavljen crni paravan, pošto se vjerovatno očekivao dolazak istražitelja, da bi se spriječilo da novinari fotografišu.

Netanyahu je prije tri dana odbacio kao “neosnovane navode” da je primao poklone od dvojice biznismena.

On se oglasio dan nakon što su izraelski mediji javili da će državni tužilac uskoro protiv njega objaviti pokretanje krivične istrage.

Mediji su javili da je Netanyahu “prihvatao usluge” biznismena u Izraelu i inostranstvu, kao i da je ključni osumnjičeni u jednoj drugoj istrazi, u šta su navodno umiješani i članovi njegove porodice.

Ministarstvo pravosuđa nije željelo da potvrdi ove navode, ali je u saopštenju najavilo nove informacije “u dogledno vrijeme” o provjerama koje se već vrše u vezi sa Netanyahuom.

Izraelski televizijski “Kanal 10” tvrdi da je Netanyahu osumnjičen u dva slučaja, od kojih je jedan “težak i potkrijepljen dokazima”.

AP navodi da je vodeći izraelski opozicioni poslanik Erel Margalit iz Cionističke unije vodio kampanju sa ciljem pokretanja istrage o sumnjama vezanim za uticajne donatore koji su na nezakonit način prebacivali novac za Netanyahuove lične svrhe.

Margalit je također tražio i istragu o navodima da je lični advokat izraelskog premijera predstavnik njemačke firme uključene u 1,5 milijardi dolara vrijednu prodaju podmornica Izraelu.

Izvor: Agencije

Aljazeera
Autor 3.1.2017. u 09:30