Istraživanje “New York Times”: Trump je 2016. platio samo 750 dolara poreza na dobit

ptz/AFP/Reuters/AP/dpa
Autor 28.9.2020. u 09:50

Istraživanje “New York Times”: Trump je 2016. platio samo 750 dolara poreza na dobit

Prema “New York Times” je izbjegao plaćanje poreza jer je naveo više gubitaka od dobitaka. – Foto: Chris Kleponis/POOL/EPA-EFE/Shutterstock

Donald Trump pravi od svoga poreskog priznanja tajnu. Međutim sada očigledno “New York Times” raspolaže sa podacima o njegovim finansijama: Prema tim podacima u deset od petnaest godina on nije platio nikakav porez na dobit.

ptz/AFP/Reuters/AP/dpa – 28.09.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Predsjednik SAD Donald Trump više godina na saveznom nivou nije platio nikakav porez na dobit. To izvještava “New York Times” i upućuje na podatke iz poreskog priznanja kojima ove novine raspolažu. Podaci navodno daju zaključke o periodu od dvije decenije.

Trump se pred svoj izbor za predsjednika 2016. godine rado predstavljao kao selfmade milijarder. Te iste godine prema “New York Times” on je na saveznom nivou ipak platio samo 750 dolara poreza a jednu godinu kasnije isti iznos. Osim toga iz podataka proizlazi da Trump u deset od proteklih petnaest godina na osnovu visokih prijavljenih gubitaka nije platio nikakav porez.

Trumpova poreska priznanja bila su velika tema u predizbornoj kampanji 2016: Nekadašnji mogul sa nekretninama je kao prvi predsjednik SAD nakon Richarda Nixona (1969 do 1974) odbio da objavi svoja poreska priznanja. Sada je Trump rekao da će objaviti svoja poreska priznanja kada bude završena tekuća kontrola poreskog ureda IRS koja traje već godinama. „IRS se ne ponaša dobro prema meni. Ona se prema meni odnosi veoma loše”, rekao je on. „Sve će biti objavljeno, sve će izaći na vidjelo, ali nakon kontrole.”

Predsjednik se aktuelno brani i pred jednim sudom u Nju Jorku protiv pokušaja državnog tužilaštva iz Menhetna da dobije pristup njegovim poreskim dokumentima. Prema “New York Times” kod jedne IRS kontrole radi se o povratu poreza od 72,9 miliona dolara koje je dobio nakon visokih gubitaka.

Otkriće kratko pred TV duel

Otkrića se pojavljuju u kritičnom trenutku za Trumpa. Predsjednik se nalazi u izbornoj kampanji protiv izazivača Joe Bidena a u utorak treba da se održi prvi TV duel. Izbori za predsjednika terminirani su za 3. novembar. “New York Times” je najavio dalje objave o Trumpovim plaćanjima poreza.

Kratko nakon objavljivanja prvih istraživanja Trump je javno govorio o „fake news“. Rekao je: „Platio sam mnogo, platio sam mnogo i na saveznu državu, država Nju Jork traži puno.“

“New York Times” citira u svome članku Alana Gartena, jednog od advokata Trumpa. Po tome on je rekao da je “najveći dio činjenica, ako ne i sve, izgledaju netačne”. Predsjednik je protekle decenije platio “desetine miliona na osobnom porezu na vladu SAD a u tome i milione na osobnom porezu otkako je najavio kandidaturu 2015. godine.”

“New York Times” je napisao da Garten sa pojmom „osobni porez“ mješa porez na dobit sa drugim saveznim porezima.

spiegel.de

Tagovi:
ptz/AFP/Reuters/AP/dpa
Autor 28.9.2020. u 09:50