Istraživanje: Skoro polovica Amerikanaca tvrdi da kapitalizam nije dobar sistem

tačno.net
Autor 21.12.2013. u 11:41

Istraživanje: Skoro polovica Amerikanaca tvrdi da kapitalizam nije dobar sistem

Američki Institut za religijska istraživanja navodi da 63 posto Amerikanaca smatra da svim imigrantima koji trenutno ilegalno žive u SAD-u treba odobriti sticanje američkpg državljanstva, dok 52 posto odobrava sklapanje istospolnih brakova, prenosi “Washington Post”

SARAJEVO (AA) – Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Instituta za religijska istraživanja iz Washingtona, skoro polovica američkih državljana smatra da kapitalizam nije dobar ekonomski sistem, javlja Anadolu Agency (AA).

“42 posto američkih građana smatra da kapitalizam kao ekonomski sistem koji se danas praktikuje u većini demokratskog svijeta nije dobar i ne funkcioniše dobro”, navodi se u istraživanju čije rezultate je objavio američki list “The Washington Post”.

Američki institut koji se bavi religijskim, političkim i društvenim istraživanjima je objavio nekoliko vrlo zanimljivih podataka o religiji i politici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Prema ovom institutu, 43 posto američkih državljana porijeklom iz zemalja Latinske Amerike tvrdi da demokrate bolje brinu o njihovim pravima i interesima u SAD-u, dok 29 posto njih tvrdi da ni Republikanska ni Demokratska partija ne brinu dovoljno o njima.

Također, pomenuto istraživanje je pokazalo da 19 posto američkih državljana sebe naziva “vjerskim naprednjacima”, odnosno osobe koje tumače i interpretiraju religiju na moderan način.

“Umjereno po pitanju vjrskih osjećanja je 38 posto Amerikanaca, dok se 28 posto njih izjašnjava kao vjerski konzervativci i 15 posto kao ateisti”, navodi se u studiji instituta. Isti izvor navodi kako 27 posto Amerikanaca vjeruje da Bog igra značajnu ulogu kod određivanja rezultata u sportskim duelima.

Prema rezultatima istraživanja, polovica Amerikanaca smatra da marihuana treba biti zakonski dozvoljena svim građanima SAD-a.

“Tačnije, 51 posto Amerikanaca vjeruje da marihuana treba biti legalna i dostupna za sve građane”, navodi se u studiji u kojoj se dodaje i to kako 60 posto Amerikanaca tvrdi da legalizacija droge nije znak moralnog posrnuća nacije.

Prema istraživanju, polovica američkih stanovnika odobrava sklapanje istospolnih brakova.

“52 posto američkih državljana podržava ideju da se homoseksualcima dozvoli da legalno ulaze u bračnu zajednicu”, navodi se u studiji.

Ovaj američki institut navodi i da 63 posto Amerikanaca podržava davanje dozvole svim imigrantima koji trenutno ilegalno žive u SAD-u da postanu američki državljani i da ostanu živjeti u toj zemlji.

Skoro dvije trećine američkih građana smatra da je jaz između bogatih i siromašnih u SAD-u sve veći.

“70 posto Amerikanaca vjeruje da je razlika u novčanim primanjima između bogatih i siromašnih građana u SAD-u porasla tokom prošle decenije”, navodi se u studiji.

U istoj studiji se navodi kako je 82 posto Amerikanaca kazalo je da su mnogo ili vrlo ponosi što su Amerikanci.

tačno.net
Autor 21.12.2013. u 11:41