Italija će povećati broj deportacija migranata

tačno.net
Autor 9.2.2017. u 10:34

Italija će povećati broj deportacija migranata

Foto: Reuters

Italija će povećati broj deportacija migranata koji nemaju pravo ostati u toj državi, te će otvoriti nove centre za one koji će se slati kući, rekao je u srijedu italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova u decembru je objavilo da će 2017. zauzeti stroži stav prema migrantima, bez otkrivanja dodatnih detalja. Minniti je u obraćanju parlamentu po prvi put pojasnio što se krije u tom planu.

Italija je prošle godine primila rekordnih 181 hiljada migranata koji su stigli morskim putem. Ove godine ih je stiglo već 9 hiljada, što je znak da libijski krijumčari ljudi nekažnjeno djeluju.

“Moramo deportovati one koji nemaju uvjete za zaštitu te krše zakon”, rekao je Minniti zastupnicima u donjem domu parlamenta. Pretprošle godine je deportovano manje od 4 hiljade migranata, dok za 2016. još uvijek nema službenih podataka.

Italija u svrhu povećanja broja deportacija planira otvoriti 16 novih prihvatnih centara u kojima će migranti biti smješteni prije no što budu poslati kući, otkrio je Minniti. Trenutno postoje samo četiri takva centra. Svih 20 budućih prihvatilišta zajedno će imati 1600 kreveta, dodao je italijanski ministar ocijenivši da će to i dalje biti premalo.

Italija je prošle godine odbila više od 60 posto od 124 hiljade zatraženih azila, pokazuju podaci.

U posljednje tri godine u Italiju je stiglo pola miliona migranata, a oko 175 hiljada tražitelja azila danas živi u italijanskim skloništima. Minniti zahtijeva novi zakon kojim će se skratiti proces traženja azila.

Migranti kojima je odbijen azil sada se mogu žaliti sudu, čime deportaciju mogu odgoditi do dvije gotine, upozorava italijanski ministar.

“To traje predugo za tražitelje azila, a traje predugo i za zajednice koje ih ugošćuju”, tvrdi.

Minniti je prvi puta svoju namjeru o povećanju broja deportacija najavio nešto manje od mjesec dana prije no što je Tunišanin Anis Amri u Berlinu kamionom ubio 12 ljudi, uključujući jednu Italijanku.

Amri je 2011. stigao u Italiju koja ga je kasnije bezuspješno pokušavala deportovati nazad u Tunis. Potom je pušten iz centra, te mu je 2015. naređeno da napusti državu. Minniti tvrdi da je Amri oslobođen jer vlasti nisu na vrijeme dobile odgovor od Tunisa koji je trebao potvrditi da se radi o njihovom državljaninu.

“Pokušavam aktivirati dogovore o vraćanju koje smo postigli tokom godina. Bio sam u Tunisu i zatražio da ubrzaju stvari. Da je njihov odgovor bio poslat u roku od mjesec dana, Amri bi bio deportovan”, zaključio je Minniti.

Tuniskog teroristu na kraju je ubila italijanska policija, nekoliko dana nakon napada u Berlinu.

N1

tačno.net
Autor 9.2.2017. u 10:34