Italija: Danas peti pokušaj izbora novog predsjednika

tačno.net
Autor 28.1.2022. u 07:29

Italija: Danas peti pokušaj izbora novog predsjednika

foto: DW

Italijanski parlament će u petak probati da u petom pokušaju izabere novog predsjednika.

Italijanski parlament će u petak probati da u petom pokušaju izabere novog predsjednika.

Premijer Mario Draghi i dalje je kandidat za predsjednika, ali su njegovi izgledi izblijedili ove sedmice jer mnogi zastupnici nisu voljni da ga podrže, plašeći se da bi bilo kakva promjena u vladi mogla da izazove prijevremene izbore, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Matteo Salvini, lider desničarske Lige, rekao je novinarima da će prije glasanja u petak predložiti strankama lijevog centra nekoliko nestranačkih ličnosti koje imaju ugled i u domaćem i na međunarodnom planu.

“Uvjeren sam da će petak biti pobjednički dan”, kazao je on.

Izbor predsjednika

Bivši premijer Matteo Renzi, koji vodi centrističku partiju Italia Viva, također je rekao da očekuje da će predsjednik biti izabran u petak.

Dok nade Marija Draghija blijede, izgleda da postoji sve veća mogućnost da Sergio Mattarella dobije još jedan mandat, iako je odlazeći predsjednik, koji ima 80 godina, takvu opciju do sada isključivao.

Gotovo hiljadu članova dva doma parlamenta – Doma zastupnika i Senata – i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedjeljak poslije podne za izbor nasljednika Sergija Mattarelle.

Pored Draghija i Mattarelle, kandidati za predsjednika su i Elisabetta Belloni, karijerna diplomatkinja koja se nalazi na čelu tajnih službi, Sabino Cassese, 86-godišnji bivši sudija Ustavnog suda. Među mogućim kandidatima su i bivši predsjednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini, bivši premijer Giuliano Amato, predsjednica Senata Elisabetta Casellati i ministrica pravde Marta Cartabia, koja je ranije predsjedavala Ustavnim sudom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 28.1.2022. u 07:29