Italija: Hoće li se raspasti vladajuća koalicija?

tačno.net
Autor 3.8.2013. u 10:49

Italija: Hoće li se raspasti vladajuća koalicija?

Sudije su samo izrekle presudu jednom državljaninu. Ali, s obzirom da je riječ o bivšem premijeru Sliviju Berluskoniju, presuda je izazvala politički zemljotres. Moguće je da dođe i do raspada vladajuće koalicije.

Narodni poslanici i senatori partije Naroda slobode (PDL) Silvija Berluskonija podnijeli su šefovima poslaničkih grupa ostavke u znak protesta zbog pravosnažne odluke suda kojom je bivši premijer osuđen na zatvorsku kaznu.Neki članovi partije izjavili da su spremni da idu kod predsjednika Đorđa Napolitana i traže “vraćanje pravde”. Italijanski mediji prenose da su ostavke spremni podnijeti čak i ministri iz partije Naroda slobode, ukoliko se ne nađe “rješenje” za njiohovog vođu Berluskonija kojem nakon presude prijeti potpuno isključivanje iz političkih aktivnosti.

Amnestija za Berluskonija?

Šef partije Naroda slobode  Anđelino Alfano je u izjavi za rimski list “La Repubblica” zatražio neku vrstu amnestije za Berluskonija.

Alfano koji je ujedno i italijanski ministar unutrašnjih poslova je sa liderima stranke u petak (2.8.) održao krizni sastanak nakon kojeg je izjavio: “Spremni smo podnijeti ostavku kako bi smo odbranili naš ideal.”

Odluku o amnestiji bi mogao donijeti italijanski predsjednik Đorđo Napolitano. Berslukoni koji je također sudjelovao na sastanku, pozdravljen je uz ovacije – on je u jednom trenutku pomenuo i mogućnost održavanja novih izbora.

Moguć raspad vladajuće koalicije

Ukoliko političari Berlsukonijeve stranke zaista kako su i najavili podnesu ostavku, u Italiji bi došlo do raspada koalicione vlade. Stranka Naroda slobode u vladi ima pet ministara.

Sam Berluskoni je na presudu suda, kojom mu je izrečena zatvorska kazna zbog utaje poreza, reagovao ogorčeno: “Niko ne može razumjeti taj akt nasilja koji mi je načinjen u nizu procesa i tužbi,” rekao je 76-godišnji bivši italijanski premijer u jednoj video poruci. On je naveo da je dio sudija “neodgovoran”.

U presudi je Berlusconiju izrečena zatvorska kazna u trajanju od četiri godine. Iako je proglašen krivim, male su šanse da bivši premijer Italije završi u zatvoru.

Tri godine je pokriveno amnestijom, a za preostalu godinu Berluskoni će morati sredinom oktobra da odluči da li će je odslužiti u kućnom pritvoru ili u obavljanju društveno korisnog rada. Sud jetakođer naložio da se preispita zabrana Berluskoniju da se kandiduje za bilo koju javnu funkciju narednih pet godina.

dw

tačno.net
Autor 3.8.2013. u 10:49