Italijanska policija uhapsila 19 neonacista, zaplijenila oružje i eksploziv

tačno.net
Autor 29.11.2019. u 09:08

Italijanska policija uhapsila 19 neonacista, zaplijenila oružje i eksploziv

foto: Reuters

Policija je u racijama uhapsila 19 osoba, a pronašla je i vojno oružje, eksploziv te nacistička obilježja.

Cilj grupe je bio “osnovati otvorenu pronacističku, ksenofobnu i antisemitsku grupu” te je nazvati “Italijanska nacionalsocijalistička radnička partija”, tvrde tužitelji na Siciliji koji vode istragu kodnog imena “Black Shadows” već dvije godine. U racijama je učestvovala policija iz 15 gradova u Italiji i na Siciliji.

Zaplijenjeno je oružje poput vojnih i lovačkih pušaka, pištolja, noževa, kao i određena vrsta eksploziva. Na čelu misteriozne organizacije je 50-godišnja žena zaposlena u javnom sektoru. U njenom domu je pronađena antisemitska literatura, kao i predmeti sa svastikom.

Među 13 osumnjičenih i uhapšenih je i 26-godišnja ženska osoba sa Sicilije. Ona je navodno govorila na desničarskoj konferenciji u Portugalu u augustu o “ujedinjenu nacionalsocijalističkih pokreta” širom Evrope, a ranije je pobijedila na online takmičenju “Miss Hitler”.

Ona je bila dio mafije pod nazivom “Ndrangheta” te je pomagala u obučavanju ove grupe, ali je kasnije postala doušnik te je pomogla policiji da razotkrije organizaciju.

Grupa neonacista ima veze s desničarskim frakcijama širom Evrope kao što su Combat 18, neonacistička grupa u Velikoj Britaniji, kao i Novi društveni poredak u Portugalu.

U julu je ukrajinska policija razotkrila neonacističku grupu te je zaplijenila veću količinu oružja uključujući francuski projektil zrak-zrak.

klix.ba

tačno.net
Autor 29.11.2019. u 09:08