Iz nigerijskih zatvora pušteno 876 djece

tačno.net
Autor 29.10.2016. u 09:37

Iz nigerijskih zatvora pušteno 876 djece

UNICEF strahuje kako je još mnogo djece u pritvornim centrima u kasarnama na sjeveroistoku države.

Ujedinjeni narodi ispregovarali su ove godine oslobađanje 876 djece koju je u kasarnama držala nigerijska vojska zbog sumnji da sarađuju sa oružanom grupom Boko Haram, objavio je Fond UN-a za djecu (UNICEF).

Fond strahuje kako je još mnogo djece u pritvornim centrima u kasarnama na sjeveroistoku države, kazala je glasnogovornica UNICEF-a za Nigeriju Doune Porter agenciji AP.

Ovo je prvi put da je UN objavio kako pregovara oko oslobađanja, premda nigerijska armija redovno izvještava koliko je maloljetnika među oslobođenim pritvorenicima koje pušta nakon ispitivanja da li imaju ikakve veze s Boko Haramom.

Od decembra prošle godine je oslobođeno 876 djece, a neka od njih su živjela na područjima ove afričke države koje kontrolira Boko Haram i pritvorena su nakon oslobađanja tih teritorija, naveo je direktor UNICEF-a za zapadnu i centralnu Afriku Manuel Fontaine.

U pritvoru s roditeljima

On je dodao kako su mnoga od oslobođene djece imala manje od pet godina, neka su i dalje dojila, a pritvorena su jer su im djeca bili sumnjivci.

Nigerijska vojska i policija redovno zatvara djecu sa roditeljima koje osumnjiči za krivična djela.

U najbrojnijem oslobađanju koje je dogovorio UNICEF na slobodu je pušteno 560 osoba, od čega 430 djece i nekoliko majki, dodao je Porter.

Ovi ljudi su bili pritvoreni u Maiduguriju, gradu na sjeveroistoku države gdje je nastao Boko Haram.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.10.2016. u 09:37