Izbjeglička kriza u Bosni
Katastrofa pred vratima EU

Keno Verseck
Autor 27.11.2019. u 09:02

Izbjeglička kriza u Bosni <br>Katastrofa pred vratima EU

Foto: Elvis Barukcic/AFP

U Bosni i Hercegovini su blokirane hiljade migranata pod katastrofalnim uslovima. Odgovorna za to je rigidna praksa Hrvatske u vraćanju preko granice. Navodno se na granici čak i puca.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Takozvana balkanska ruta nije nikada bila stvarno zatvorena. Doduše blokiranje makedonsko – grčke granice početkom 2016. dovelo je privremeno do značajnog smanjenja broja izbjeglica. To se promijenilo: Posljednjih mjeseci pokušale su ponovo desetine hiljada migranata da preko zemalja zapadnog Balkana dospiju u EU – toliko puno ih odavno nije bilo. U Bosni i Hercegovini se nagovještava humanitarna katastrofa.

Ove godine je prema zvaničnim bosanskim procjenama u zemlju već došlo preko 30.000 izbjeglica a aktuelno ih je oko 8.000 na bosanskoj teritoriji. Oni se tu zaustavljaju jer Hrvatska prema migrantima postupa izuzetno rigidno i mnoge izbjeglice očigledno ilegalno vraća preko granice. Pritom, prema izjavama aktivističke grupe Border Violence Monitoring Network (BVMN), dolazi do sistematske upotrebe vatrenog oružja od strane hrvatskih sigurnosnih snaga. Sredinom novembra policajac u Hrvatskoj je jednom izbjeglici nanio povrede opasne po život. „To pokazuje duboku krizu sistema pravne države i azila u EU“, rekao je Simon Campbell, jedan od govornika BVMN za SPIEGEL.

U Bosni su vlasti već mjesecima potpuno preopterećene visokim brojem izbjeglica a zbog nesuglasice u kompetencijama između lokalnih uprava i centralne vlade oni su nesposobni da smjeste migrante pod donekle podnošljivim uslovima. Trenutno kampiraju grupe od stotine izbjeglica među ostalim u Sarajevu i sjevernobosanskom gradu Tuzla. Ipak posebno dramatična je situacija u blizini grada Bihaća, gdje hiljade izbjeglica čekaju na priliku da ilegalno pređu preko granicu u Hrvatsku.

Najlošiji uslovi vladaju u improvizovanom šatorsko naselju Vučjak, koje se nalazi na nekadašnjem odlagalištu otpada u blizini Bihaća. Tamo od jula izdržavaju stotine izbjeglica u pretrpanim šatorima bez struje i sanitarnih uređaja. Sa životnim namirnicama snabdijevaju ih samo Crveni krst i privatni aktivisti. Bosanska država ne daje nikakvu pomoć.

Njemački novinar Dirk Planert, koji je za vrijeme rata u Bosni organizovao humanitarne transporte za Bihać i koji je ljetos iz vlastite inicijative u Vučjaku postavio sanitarni šator govori za SPIEGEL o „katastrofalnim, uslovima apsolutno nedostojnim čovjeka“. „Skoro svi imaju svrab, mnogi su bolesni, nema dovoljno jela“, kaže Planert.

Prošlog tjedna vlada Unsko-sanskog kantona uvela je zabranu izlaska iz Vučjaka i jednog daljeg logora blizu Bihaća jer u regionu migranti očigledno čine sve više kaznenih djela i razljućeni građani već demonstriraju protiv migranata. Prema pisanju bosanskih medija izbjeglice prije svega vrše provale u kuće i kradu životne namirnice i auta. Planert kaže da je proteklih mjeseci na ulicama Bihaća vladalo „haotično stanje“, izbjeglice su se međusobno sukobljavali i ljutnja stanovnika u mjestu je razumljiva.

Situacija je eskalirala na jednu stranu zbog tvrde hrvatske politike na granici ali na drugu stranu i zbog toga što je Bosna i Hercegovina u rješavanju izbjegličkih problema do sada praktično ostavljena sama. Hrvatski borci za građanska prava procjenjuju da je prošle godine oko 10.000 izbjeglica ilegalno vraćeno u Bosnu, pri čemu su hrvatski policajci očigledno prelazili državnu granicu.

Prema informacijama BVMN hrvatski policajci su samo ove godine 31 put pucali iz vatrenog oružja a u 33 slučaja oružje je korišteno za zastrašivanje. Ova mreža podatke je dobila iz intervjua ali konkretnih dokaza nema. Na upit SPIEGEL-a oko ovih optužbi hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je u pismenoj formi da se radi „o optužbama koje se ne mogu provjeriti“, pošto nedostaju „konkretne činjenice i dokazi“. „Ove neistine ciljaju na to da se povrijedi čast hrvatskih policajaca i oteža pristup Hrvatske u šengenski prostor“, stoji u dopisu.

Ipak sredinom novembra ranjeni izbjeglica u graničnom području pobrinuo se u Hrvatskoj za novinske naslove. Prema zvaničnim izjavama, iz oružja  jednog policajca došlo je do nehotičnog pucnja. Žrtva se nalazi u jednoj bolnici u Rijeci i u međuvremenu je van životne opasnosti.

Aktivista BVMN Campbell rekao je za SPIEGEL da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da se na granicama EU u međuvremenu puca na izbjeglice. „EU se mora pobrinuti za to da ljudi na hrvatskoj granici konačno mogu normalno i uredno podnijeti zahtjev za azil.“

spiegel.de

Keno Verseck
Autor 27.11.2019. u 09:02