Izbori u Španiji: Pedro Sančes proglasio pobedu

tačno.net
Autor 29.4.2019. u 09:56

Izbori u Španiji: Pedro Sančes proglasio pobedu

Foto: Miguel Riopa/AFP

Španski premijer Pedro Sančes proglasio je noćas pobedu svoje Španske socijalističke radničke partije na parlamentarnim izborima. Socijalistička partija je “dobila izbore i budućnost je pobedila”, poručio je kasno sinoć Sančes iz sedišta svoje stranke u Madridu.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, vladajuća Španska socijalistička radnička partija osvojila je 29 odsto glasova, ali će joj za formiranje vlade biti potrebna podrška drugih stranaka.

Na jučerašnjim izborima glasalo je više od 75 odsto od oko 37 miliona birača, što je iznad proseka prethodnih 12 izbornih ciklusa, od obnove demokratije u Španiji.

U parlamentu će se prvi put od 1982. godine naći i krajnja desnica, pošto je antimigrantska i antifeministička stranka Voks osvojila 10,3 odsto glasova.

Opoziciona Narodna stranka, vladajuća do maja 2018. godine, osvojila je svega 16,7 odsto glasova, što je njen najlošiji rezultat do sada.

Prema trenutnim rezultatima, ta konzervativna stranka neće moći da formira vladu sa strankom desnog centra Građani, koja je na 15,9 odsto i sa Voksom.

RSE

tačno.net
Autor 29.4.2019. u 09:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija