Izbori u Turskoj: Erdogan izgubio apsolutnu većinu u parlamentu

tačno.net
Autor 8.6.2015. u 09:16

Izbori u Turskoj: Erdogan izgubio apsolutnu većinu u parlamentu

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pobedila je na parlamentarnim izborima održanim u nedelju uveče, ali je izgubila apsolutnu većinu i neće moći sama da formira vladu, preneli su turski mediji posle skoro svih prebrojanih glasačkih listića.

Ovo je prvi put u 13 godina vlasti da AKP nema apsolutnu većinu, javlja BBC.

AKP, koja je na vlasti od 2002. godine, osvojila je 259 poslaničkih mesta od ukupno 550, odnosno 41 odsto glasova, dok je prokurdska Narodna demokratske stranka (HDP), osvojila 12,5 odsto i dobiće 78 mesta u parlamentu.

Govoreći sa balkona nakon proglašenja pobede, premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao: “Pobednik ovih izbora je nesumnjivo AKP. Odluka našeg naroda je konačna. Ona je iznad svega i mi ćemo je poštovati.”

Izbori su ključni za budućnost turskog predsednika, koji se nadao da će AKP dobiti dvotrećinsku većinu od 330 poslaničkih mesta, što bi joj omogućilo promenu ustava i dalo Erdoganu dodatna predsednička ovlašćenja.

Nijedan značajan incident nije zabeležen na biralištima, dok je predizborna kampanja protekla uz brojne incidente, a mete su uglavnom bile manjinske, prokurdske stranke.

RSE

tačno.net
Autor 8.6.2015. u 09:16