Izborni kolegij na strani Joe Bidena: Jesu li Trumpove šanse sve manje za drugi mandat?

Dž.L./klix.ba
Autor 24.6.2020. u 09:17

Izborni kolegij na strani Joe Bidena: Jesu li Trumpove šanse sve manje za drugi mandat?

Trumpove šanse da se domogne 270 glasova izbornog kolegija, koji su mu potrebni za osvajanje drugog mandata, prilično su nejasne, barem u ovom trenutku, piše CNN.

Tokom protekle sedmice dva glavna politička prognostičara, Amy Walter i Nate Silver, objavili su ažuriranu kartu izbornog kolegija koja Trumpu ne ide “na ruke”.

“Uz samo nešto manje od pet mjeseci do izbora, predsjednik Trump ima strašno nedovoljnu podršku da bude ponovo izabran”, napisao je Walter koji dodaje da 248 glasova čvrsto pripada Bidenu, a 204 je naklonjeno Trumpu.

Pojašnjenja radi, predsjednički izbori u SAD-u nisu neposredni, već se biraju izbornici za izborni kolegij (Electoral College). Kandidat koji osvoji najmanje 270 glasova u izbornom kolegiju postaje predsjednik SAD-a. Ako niko od kandidata ne osvoji potrebnu većinu, predsjednika bira Kongres SAD-a.

“Da bi dobio izborni kolegij, Biden bi trebao osvojiti samo 26 posto država, dok bi Trump trebao osvojiti više od 75 posto njih. Drugim riječima, Trump ima malo prostora za greške, dok Biden ima širi put do pobjede”, kaže Walter.

Analaza njegovog kolege Silvera prilično je slična.

U suštini, nijedan od njih dvojice ne govore da Trump nema nikakvu šansu da pobijedi. Sve ovisi o dešavanjima u narednim mjesecima.

Međutim, ne samo da izgleda kako će se tradicionalne demokratske države u kojima je Trump pobijedio 2016. godine, poput Michigana i Pennsylvanije, vjerovatno vratiti u kolonu demokrata ove godine, već se čini da bivša republikanska uporišta poput Arizone, Sjeverne Karoline, pa možda čak i Texasa, zaista podržavaju Bidena.

Klix.ba

Dž.L./klix.ba
Autor 24.6.2020. u 09:17