Izdat nalog za hapšenje Janukoviča, Ešton u Kijevu

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 08:32

Izdat nalog za hapšenje Janukoviča, Ešton u Kijevu

Vršilac dužnosti ministra policije Ukrajine Arsen Avakov izdao je nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, javljaju svetske agencije. Nalog je izdat zbog masovnog ubistva demonstranata, napisao je na Facebook profilu.

“Otvorena je službena istraga zbog masovnog ubistva mirnih demonstranata”, piše  Avakov. “Za Janukoviča i druge ljude odgovorne za ovo izdat je nalog za hapšenje”, rekao je on.

Rusija je odlučila da povuče svog ambasadora iz Ukrajine, javlja BBC i dodaje da je to zbog sve gore situacije u toj zemlji. Moskva je inače osudila smenu ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, a na povlačenje ambasadora uticala je izjava privremenog predsednika Ukrajine da se okreće ka EU, a ne Rusiji, zbog koje se Janukovič “odrekao” približavanja Briselu.

S druge strane, u ponedeljak u Ukrajinu dolazi visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja će s ključnim političkim akterima razgovarati o načinima izlaska iz krize i merama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, najavljeno je iz njenog kabineta.

“Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rešenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim gradjanima obezbedila prosperitetna i demokratska budućnost”, navedeno je u saopštenju.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade, Oleksander Turčinov, privremeno je preuzeo dužnosti predsednika države. To je usledilo nakon što je u subotu, u parlamentu, izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča, a za 25. maj raspisani parlamentarni izbori. Turčinov je pozvao Parlament da se, do utorka, saglasi oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva:

„Naša prva misija sada je da zaustavimo konflikt, preuzmemo kontrolu i vratimo vladavinu zakona u državi. Moramo dislocirati sve specijalne i policijske snage. Moramo garantvoati red i mir. Moramo oštro odgvoriti na bilo kakav separatizam ili pretnje teritorijalnom integritetu Ukrajine.“

Turčinov je, istovremeno, rekao da je otvoren za dijalog s Rusijom sve dok Moskva poštuje odluku njegove zemlje da uspostavi tešnje odnose s Evropskom unijom.

„Moramo se vratiti krugu evropskih zemalja. Takođe, razumemo važnost našeg odnosa sa Rusijom i izgradnje tog odnosa na novim, pravednim, ravnopravnim osnovama i dobroj volji. Nadam se da je to izbor koji će biti potvrđen i na predsedničkim izborima 25. maja.“

Turčinov je rekao da su Janukovič i bivši premijer Mikola Azarov ostavili ekonomiju Ukrajine u škripcu i da će ključni zadatak biti upravo ekonomski oporavak:

„Nema potrebe da pričamo o ekonomskoj situaciji u zemlji. To možete i sami da osetite u vašim novčanicima. Ono što su Janukovič i Azarov ostavili, malo je nazvati ruševinom. Ukrajina se, suprotno svetskom ekonomskom oporavku, kotrlja ka ambisu. Oporavak ekonomije biće misija nove vlade koja će biti formirana nakon predsedničkih izbora.“

A više hiljada Ukrajinaca,  u nedjelju  se okupilo sa cvećem i svećama u rukama na kijevskom Trgu nezavisnosti, na spontanoj komemoraciji demonstrantima koji su poginuli. Takođe, u nedelju uveče okupilo se oko 5.000 građana koji su mirno protestovali zbog povratka Timošenkove na političku scenu.

U međuvremenu je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov naredio puštanje iz zatvora 64 demonstranta, koji su uhapšeni tokom demonstracija.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 08:32