Izlazak iz EU: Brexit fundamentalisti to misle ozbiljno

Markus Becker
Autor 2.8.2019. u 09:31

Izlazak iz EU: Brexit fundamentalisti to misle ozbiljno

Foto: Rui Vieira/PA Wire/DPA 

Britanski premijer Johnson postavlja EU sada već uslove da bi se uopšte još pregovaralo – dok se njegova vlada sprema na No-Deal-Brexit. EU može uraditi samo još jedno: ostati tvrda.

Piše: Markus Becker
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Šta hoće Boris Johnson? Ovo pitanje postavlja se već odavno u ostatku EU. Uobičajeni odgovor na to do sada je po smislu glasio: Johnson može biti populista, usto u odijelu koje mu loše stoji i sa razbarušenom kosom. Međutim, u stvarnosti on je veoma inteligentan i zna tačno šta radi i zbog toga će sve nekako izaći dobro za Veliku Britaniju i EU.

Samo: Malo toga pokazuje da je ova teorija tačna. Otkako je Johnson premijer on podsjeća na igrača pokera koji u rastućem očaju gleda na svoje loše karte i svoj trenutno ogroman ulog. Ponovljeno je blefirao i iz straha da će sve izgubiti stalno povećava ulog – u nadi da će suprotna strana možda ipak izgubiti živce prije njega.

U drami Brexit Johnson je svoju retoriku u poslednje vrijeme stalno zaoštravao. Irski Backstop – ono nužno rješenje koje treba da spriječi nove tvrde granice na irskom ostrvu – on hoće da oslabi a onda potpuno ukine. U međuvremenu on očigledno neće da razgovara čak ni sa kancelarkom Angelom Merkel ili francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom dok oni ne promjene svoj stav o Backstopu.

Opet sve samo blef?

Ukoliko Johnson ne pati od gubitka osjećaja za realnost onda mora znati da EU takve preduslove jedva da može prihvatiti. Istovremeno on i dalje insistira na izlasku velike Britanije 31. oktobra – koji bi tada morao uslijediti bez dogovora. Međutim u londonskom Donjem domu jasna većina je protiv No-Deal-Brexita, i oni bi  mogli u slučaju nužde glasanjem o povjerenju skinuti Johnsona sa pozicije premijera.

Šta dakle činiti? Izgleda da Johnson hoće da pokuša ono što igrači u takvim situacijama rado pokušavaju: On želi dobiti nove karte, dakle raspisati nove izbore. Međutim osnovni problem ostaje i nadalje: Britanska vlada želi napustiti carinsku uniju i unutrašnje tržište EU, EU ne želi nove tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske – a obadvoje istovremeno ne ide.

Međutim, novi izbori mogli bi sa Johnsonovog gledišta riješiti jedan drugi problem: Mogli bi ukloniti parlamentarnu većinu protiv No-Deal-Brexita. U čudnoj logici zagovarača Brexita imalo bi to odlučujuću prednost: Moglo bi se još bolje prijetiti EU sa haosom Brexita. Da EU time nikada nije bila impresionirana – zaboravljeno. Britanska vlada čini sve da bi izazvala utisak da nije zabrinuta zbog jednog takvog rješenja.

Da bi Velika Britanija kod No Deal odjednom morala plaćati visoke carine za izvoz u EU, da bi na obali Kanala mogao izbiti haos i da EU može jednostrano opozvati sve nužne mjere? Nikakav problem, u najmanju ruku ne za ministra vanjskih poslova Dominica Raaba. U ponedjeljak je na BBC sasvim ozbiljno izjavio da bi Velika Britanija u tom slučaju imala još jaču poziciju u pregovorima o trgovinskom sporazumu sa EU.

Johnson vjerovatno nema nikakav plan

Istovremeno britanska vlada najavljuje najveću informativnu kampanju nakon Drugog svjetskog rata da bi stanovništvo pripremila na No-Deal-Brexit. Državni ministar Michael Gove izjavio je u međuvremenu da polaze od toga da se neće zaključivati nikakav novi dogovor sa EU.

Johnson je ipak još za vrijeme izborne kampanje za mjesto predsjednika partije izjavio da je vjerovatnoća za No-Deal-Brexit „jedan naprema milion“. Je li dakle sve samo još jedan đavolski inteligentan blef? Jedva. Vjerovatnije je da značajan dio Johnsonove nove vlade iz Brexit tvrdolinijaša ne želi uopšte spriječiti No – Deal katastrofu – a Johnson sam nema nikakav plan kako bi to mogao čak i kad bi htio.

Umjesto toga izgleda da će on pustiti da do toga dođe – u nadi da će se on kao i obično sa mješavonom drskosti, šarma i čiste sreće izvući iz afere i krivicu prebaciti na nekoga drugoga.

A taj neko je EU. Ona sada može učiniti samo jedno: Ostati hladnokrvna i ni jedan milimetar ne ustupiti na Johnsonove pokušaje pritiska. Ukoliko bi to učinila, mogla bi na kraju biti ona ta koja gubi sve.

spiegel.de

Markus Becker
Autor 2.8.2019. u 09:31