Iznenadni sastanak Trampa i Kima u demilitarizovanoj zoni

tacno.net
Autor 30.6.2019. u 11:33

Iznenadni sastanak Trampa i Kima u demilitarizovanoj zoni

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un održali su u nedelju pedesetominutni sastanak u demilitarizovanoj zoni na granici dve Koreje, javile su agencije.

Tramp je rekao da je “sastanak bio vrlo dobar” a da je danas istorijski dan.

Američki predsednik je rekao da su na sastanku određeni timovi koji će nastaviti nuklearne pregovore dve zemlje u narednim nedeljama.

Nakon rukovanja, Tramp je simbolično prešao granicu, čime je postao prvi američki predsednik koji je posetio Severnu Koreju.

“Preći tu crtu je velika čast. Veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno”, rekao je Tramp, dodavši da je “ovo veliki dan za svet”.

“To znači da želimo da zaustavimo nesrećnu prošlost i da pokušamo da stvorimo novu budućnost”, dodao je američki predsednik.

Predsednik SAD je rekao i da sankcije Severnoj Koreji ostaju na snazi ali je, kako se čini, ostavio otvorenom mogućnost da se sankcije u toku obnovljenih pregovora ublaže.

Kim je izrazio nadu da će “prevladati prepreke” u odnosima s Trampom.

“Ovo je izraz dobre volje da se radi na novoj budućnosti”, kazao je Kim

On je dodao da bi bila velika čast da Tramp poseti Pjongjang, glavni grad Severne Koreje. Američki predsednik pozvao je Kima u posetu Beloj kući.

Tramp je u nedelju ujutro stigao u Panmundžom, u demilitarizovanu zonu na granici dve Koreje, a Kim je u poslednjem trenutku prihvatio iznenedani poziv američkog predsednika da se sastanu.

Američki predsednik je prethodno boravio u Seulu, gde se sastao s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, a nakon učestvovanja na samitu G20 u japanskom gradu Osaki.

Radio Slobodna Evropa

tacno.net
Autor 30.6.2019. u 11:33