Izrael bijesan zbog dogovora o iranskom nuklearnom programu

tačno.net
Autor 3.4.2015. u 08:57

Izrael bijesan zbog dogovora o iranskom nuklearnom programu

Izrael je danas odbacio preliminarni dogovor o nuklearnom programu Irana, rekavši da nema veze sa realnošću i najavio nastavak lobiranja u cilju sprečavanja postizanja “finalnog sporazuma”.

“Osmjesi i čestitke u Lozani daleko su od realnosti, a to je da Iran odbija da načini ustupke po pitanju nuklearnog programa i nastavlja da prijeti Izraelu i svim drugim zemljama na Bliskom istoku”, rekao je izraelski ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz.

On je dodao da će Izrael nastaviti sa naporima da objasni i ubijedi svijet da je potrebno spriječiti postizanje finalnog sporazuma sa Iranom.

Mnoge svjetske sile pozdravile su dogovor postignut na pregovorima u Lozani u Švicarskoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je ovo veliki, odlučan korak naprijed koji će voditi ublažavanju tenzija na Bliskom istoku, dok je Rusija saopštila da će dogovor iz Lozane pomoći u normalizaciji sigurnosne situacije na Bliskom istoku.

Šef EU za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini rekla je da dogovor predstavlja odlučan korak naprijed, te da su tom dobrom rezultatu doprinijeli politička odlučnost, kao i dobra volja svih strana.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.4.2015. u 08:57