Izrael: Deseci pregaženih prilikom meteža na hodočašću

tačno.net
Autor 30.4.2021. u 09:15

Izrael: Deseci pregaženih prilikom meteža na hodočašću

foto: DW

Navodi se kako je najmanje 44 poginulih, a veliki broj povrijeđenih tokom meteža koji se desio na hodočašću većinom ultraortodoksnih jevreja.

Deseci osoba su na smrt pregaženi u metežu koji se desio na jevrejskom hodočašću na sjeveru Izraela, navode spasilačke službe.

Magen David Adom (MDA), izraelska služba za hitnu pomoć, navodi kako su najmanje 44 poginule u ranim jutarnjim satima petka, te kako se „MDA bori za živote većeg broja povrijeđenih i neće odustati dok se i posljednja žrtva ne evakuira“.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je na društvenim mrežama objavio kako je riječ o „teškoj nesreći“ i dodao: „Molimo se za dobrobit žrtava“.

Mudrac iz drugog stoljeća

Metež se desio tokom godišnjeg hodočašća Lag BaOmer desetaka hiljada većinski ultraortodoksnih jevreja na planini Meron, kod navodne grobnice rabina Shimona Bar Yochaija, talmudskog mudraca iz drugog stoljeća.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju jako nabijenu grupu hodočasnika kako se kreće na uskoj stazi. Yehuda Gottlieb, jedan od prvih spasilaca koji je došao na lice mjesta, navodi kako je vidio „desetke ljudi kako padaju jedan preko drugog tokom nesreće“.

„Veliki broj njih je pregažen i izgubio je svijest“, dodaje.

Hiljade hodočasnika

Spasilačke službe su poslale šest helikoptera kako bi pomogli evakuaciju povrijeđenih, od kojih su neki vojnim helikopterima prebačeni u Tel Aviv i Jerusalem.

Vlasti su odobrile skup od 10.000 osoba na mjestu grobnice, no organizatori navode kako je iz cijele države došlo više od 650 autobusa kojima je došlo najmanje 30.000 hodočasnika.

Al Jazeerin Harry Fawcett sa sjevera Izraela javlja kako postoje navodi da je bilo više od 100.000 ljudi.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.4.2021. u 09:15