Izrael i Evropska unija postigli dogovor

tačno.net
Autor 28.11.2013. u 08:18

Izrael i Evropska unija postigli dogovor

Izrael je dobio zeleno svijetlo za ulazak u Evropski program za istraživanje i inovacije pod nazivom “Horizon 2020”, čiji budžet od 2012. do 2020. godine iznosi oko 70 milijardi eura

Izrael i Evropska unija (EU), nakon četiri mjeseca uspijeli su postići dogovor u vezi sa zabranom kojom je ovoj zemlji bilo onemogućeno korištenje fondova EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka izraelskog ministra pravde Tzipia Livnia i Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, Izrael je dobio zeleno svijetlo za ulazak u Evropski program za istraživanje i inovacije pod nazivom “Horizon 2020”.

Izrael će, prema postignutom dogovoru, moći koristiti podršku i kredit ovog programa čiji budžet od 2012. do 2020. godine iznosi oko 70 milijardi eura.

“Sporazum, kao što u potpunosti poštuje zakonske i finansijske uvjete Evropske unije, isto tako poštuje političku osjetljivost i čuva principe pozicije Izraela”, piše u zajedničkoj izjavi Livnija i Ashtonove.

EU je tokom proteklih mjeseci donijela odluku kojom se izraelskim institucijama na Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalemu zabranjuje korištenje njenih fondova.

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.11.2013. u 08:18