Izrael i Hamas su držali riječ, prva noć primirja je protekla mirno

Autor 22.11.2012. u 10:14

Izrael i Hamas su držali riječ, prva noć primirja je protekla mirno

JUČER su Izrael i Hamas konačno postigli dogovor o prekidu vatre. Primirje je stupilo na snagu u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu i zasad, po svemu sudeći, “drži vodu”.

Inozemne agencije prenose kako su tijekom noći tisuće stanovnika Gaze izašle na ulice te slavili. Mahalo se zastavama, a jedine rakete koje su se noćas ispaljivale bile su – vatromet.

No, ni slavlje nije uspjelo proći bez žrtava – najmanje jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene zalutalim mecima koje su stanovnici Gaze ispaljivali tijekom slavlja.

Iako je primirje sklopljeno, izraelske vojne snage i dalje su u stanju pripravnosti i upozoravaju: “Svaki napad rezultirat će automatskim odgovorom!”.

Izraelske snage obrane (IDF) smatraju kako je Hamas znatno potresen dosadašnjim operacijama i raketiranjem islamističkih ciljeva diljem Gaze. Iako je od jučer navečer na snazi primirje, izraelske su snage noćas privele 55 osumnjičenika za terorizam.

Egipatski ministar vanjskih poslova Kamel Amr objavio je jučer u Kairu primirje zajedno s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton: “Ovo je kritičan trenutak za regiju. SAD pozdravlja današnji dogovor o prekidu vatre u Gazi. Kako bi se održao, svi raketni napadi moraju prestati i zavladati stabilan mir”.

Zanimljivo je kako su nakon proglašenja primirja između Izraela i Hamasa obje strane proglasile pobjedu. No, razloga za slavlje teško da ima – proteklih dana u napadima je poginulo više od 160 osoba, a među njima i 37 djece. Među ubijenima su 162 Palestinca i pet Izraelaca.

Index.hr

Autor 22.11.2012. u 10:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija