Izrael i Poljska razgovaraju o kontroverznom zakonu

tačno.net
Autor 2.3.2018. u 08:17

Izrael i Poljska razgovaraju o kontroverznom zakonu

Izraelske i poljske diplomate sastale su se u Jerusalimu u nastojanju da prevaziđu razlike u odnosu na kontroverzni Zakon o institutu pamćenja naroda koji je danas stupio na snagu u Poljskoj i obe strane su najavile da će “očuvati istinu”.

“Moramo osigurati da istorijska istina bude očuvana i da nema ograničenja na slobodu istraživanja i govora”, rekao je novinarima Juval Rotem, generalni direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova koji je predvodio izraelski tim.

On je na početku sastanka izrazio nadu u “otvoren i prijateljski dijalog između Izraela i Poljske, kao što se očekuje između prijatelja i saveznika”, preneli su izraelski mediji.

“Očuvanje sećanja na Holokaust je stvar van bilateralnih odnosa između Izraela i Poljske. To je ključno pitanje koje zadire u suštinu jevrejskog naroda”, ocenio je Rotem. On je takođe izrazio zabrinutost zbog rasta antisemitizma u Poljskoj u vreme napetosti između dve zemlje nastale zbog zakona koji je izazvao bes u Izraelu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Bartoš Čičkoči govorio je o zajedničkim naporima da se “promoviše istina o Holokaustu i poljsko – jevrejskim vekovima starim odnosima”, istakavši da je njegova strana posvećena borbi protiv antisemitizma i “odbrani i promovisanju istine, slobodi istraživanja, umetničkog izražavanja i javnoj debati”.

“Mi smo ovde otvoreni i spremni da odgovorimo na sva pitanja i objasnimo sve što je ostalo da se objasni u odnosu na zakon protiv kleveta”, rekao je on.

Zakon predviđa novčane ili zatvorske kazne do tri godine za pripisivanje zločina nacističke Nemačke poljskoj naciji, podsećaju izraelski mediji. Kažnjavaće se takođe oni koji nacističke logore smrti označe poljskim logorima.

Taj zakon je izazvao veliki nesporazum s Izraelom koji tvrdi da će uticati na slobodu govora. SAD su se takođe usprotivile, upozorivši da bi se mogla naneti štetu strateškim odnosima Poljske s Izraelom i SAD.

Jevrejske organizacije, preživeli u Holokaustu i izraelski zvaničnici su strahovali da je pravi cilj zakona da se spreče istraživanja o Poljacima koji su ubijali Jevreje u Drugom svetskom ratu. Pošto je zakon već stupio na snagu, prisutan je skepticizam prema mogućim dometima razgovora u Jerusalimu.

Izraelski mediji su nedavno objavili da je taj dokument zamrznut, što se ispostavilo kao netačno. Zakon je podstakao tenzije i između Poljske i Ukrajine, jer predviđa kazne za negiranje zločina ukrajinskih nacionalista koji su tokom rata ubili do 100.000 Poljaka, navodi agencija Asošiejted pres.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je zakon koji su prethodno usvojila oba doma parlamenta, ali ga je poslao Ustavnom sudu na razmatranje. Poljski zvaničnici navode da krivične optužnice neće biti podizane dok Ustavni sud ne donese odluku, a ona se očekuje za nekoliko nedelja.

RSE

tačno.net
Autor 2.3.2018. u 08:17