Izrael lobirao da SAD odustane od prodaje aviona F-35 Turskoj

Agencije
Autor 2.8.2019. u 11:00

Izrael lobirao da SAD odustane od prodaje aviona F-35 Turskoj

Foto: Arhiva

Izrael je jedina zemlja na Bliskom istoku koja posjeduje napredni američki borbeni avion.

Izrael je potajno lobirao kod administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi blokirao Tursku da kupi borbene avione F-35, i time održi vojnu prednost u regiji, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolija.

Izrael je počeo nagovarati Bijelu kuću da izbaci Ankaru iz programa F-35 ubrzo nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio kupovinu raketnog odbrambenog sistema S-400 od Rusije, objavio je u četvrtak izraelski Channel 12.

„Vršen je pritisak na Washington da otkaže prodaju naprednih aviona F-35“, naveo je ovaj medij.

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35.

Izrael kupuje najmanje 50 aviona F-35

Turska negira tu tvrdnju, dodajući da je godinama neuspješno pokušavala kupiti raketni odbrambeni sistem Patriot od SAD-a, prije nego što se okrenula S-400.

U posljednje dvije godine, Izrael je počeo kupovati F-35 od SAD-a, što ga je učinilo jedinom zemljom na Bliskom istoku koja posjeduje tu vrstu borbenih aviona.

Izraelska vlada potpisala je sporazume s američkim proizvođačem Lockheed Martin o kupovini najmanje 50 aviona F-35, koristeći američka sredstva pomoći.

Avioni će biti isporučivani u serijama od dvije i tri letjelice do 2024. godine.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 2.8.2019. u 11:00