Izrael na Trampov zahtjev oslobodio osumnjičenu za teorizam

tačno.net
Autor 27.7.2018. u 11:10

Izrael na Trampov zahtjev oslobodio osumnjičenu za teorizam

Foto: Nir Elias/Reuters

Turkinja, osumnjičena da pomaže palestinskom pokretu Hamas, puštena je iz izraelskog zatvora dan nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp zatražio oslobađanje od premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Tramp je u telefonskom razgovoru s Netanjahuom 14. jula tražio oslobaĐanje 27-godišnje Turkinje Ebru Ozkan, kao dio dogovora Vašingtona i Ankare o puštanju na slobodu američkog sveštenika iz zatvora u Turskoj, naveo je Washington Post.

Neimenovani izraelski zvaničnik potvrdio je u petak te navode za izraelske medije, rekavši da je Tramp vršio pritisak na Netanjahua da Turkinja bude puštena iz pritvora.

Izraelski zvaničnici nisu do sada hteli da objave razlog njenog puštanja iz zatvora, ali su za izraelski list Harec naveli da je deportovana i da bi ionako jednom bila deportovana.

Ozkan je pritvorena 11. juna zbog sumnje da predstavlja opasnost po državnu bezbjednost i kuje zavjeru s terorističkim organizacijama.

Prema pisanju Washington Posta, dogovor o oslobađanju Ozkan iz izraelskog zatvora i američkog sveštenika Endrjua Bransona iz zatvora u Turskoj postignut je na sastanku Trampa i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana 11. jula u Briselu, na marginama samita NATO.

Branson živi u Turskoj dve decenije, a optužen je za pomaganje grupi koju Ankara krivi za neuspješan pokušaj puča 2016. godine i za podršku kurdskim ekstremistima. Turski sud je 18. jula odbacio žalbe na određivanje pritvora Bransonu, a nedelju dana kasnije odredio je kućni pritvor svešteniku koji je u zatvoru proveo 21 mjesec. Međutim, SAD insistiraju da Branson bude u potpunosti oslobođen.

Tramp je u četvrtak upozorio da će zbog tog slučaja uvesti oštre sankcije Turskoj i pozvao Ankaru da ga odmah pusti na slobodu. Ankara koja ima dugu listu zahtjeva za puštanje Amerikanca, odgovorila je u četvrtak da neće “tolerisati prijetnje” SAD.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.7.2018. u 11:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija