Izrael se sjeća svojih žrtava holokausta

tačno.net
Autor 24.4.2017. u 11:14

Izrael se sjeća svojih žrtava holokausta

Foto: Pixabay

Kao i svake godine, u ponedjeljak ujutro život je u Izraelu zastao na dvije minute uz tužne zvuke sirene u povodu obilježavanja dana sjećanja na šest milijuna židovskih žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Točno u 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu vozači su izašli iz svojih automobila, autobusi su se zaustavili a pješaci na ulici zastali u šutnji.

Učenici i studenti odali su počast žrtvama dvominutnom šutnjom u svojim školama.

Sve radijske i televizijske mreže od nedjelje navečer prikazuju svjedočanstva, dokumentarne i druge filmove isključivo posvećene genocidu.

Dobar dio komentara u medijima bio je posvećen teškim uvjetima u kojima žive mnogi preživjeli u Izraelu.

Više od 213.000 ljudi koji su preživjeli holokaust živi danas u Izraelu, velik dio njih ispod praga siromaštva, navode organizacije za pomoć preživjelima.

Premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju navečer zaprijetio da će “uništiti” one koje žele “uništenje” Izraela, na svečanosti u Yad Vachemu u Jeruzalemu posvećenoj žrtvama holokausta.

“Iran i Islamska država žele nas uništiti a mržnja prema židovima uperena je danas prema židovskoj državi”, rekao je Netanyahu smjerajući na džihadističku organizaciju.

“U našem svijetu preživljavaju jaki, slabe se uklanja. To smo u holokaustu iskusili na vlastitoj koži i ta nam je pouka uvijek na umu”, rekao je.

“Od naroda koji je bio bez obrane postali smo zemlja s obrambenim snagama među najmoćnijima u svijetu”, istaknuo je.

N1

tačno.net
Autor 24.4.2017. u 11:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija