Izrael u Gazi ubio 12-godišnjaka i jednog mladića

tačno.net
Autor 6.10.2018. u 09:29

Izrael u Gazi ubio 12-godišnjaka i jednog mladića

Foto: AFP

Izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca, uključujući jednog dječka, 12-godišnjaka i jednog 24-godišnjeg mladića, ranivši najmanje još 126 osoba, u petak na granici Gaze i Izraela, saopštile su palestinske vlasti, prenosi Reuters.

Izraelska vojska je saopštila da su se branili od grupe koja je na njih bacala granate i eksploziv na njihove vojnike. Neki su, kako se navodi u saopštenju izraelske vojske, “palili gume i gađali ih kamenicama, a neki su i prešli žicu na izraelskoj teritoriji prije nego što su se vratili u Pojas Gaze”.

Portparol ministarstva zdravlja je rekao da su Faresa Hafeza al-Sersauija (12) i Mahmuda Akrama Mohameda Abu Samana (24) izraelski vojnici ubili mecima u grudi.

Prema njegovim riječima povrijeđeno je 126 ljudi, od čega pet kritično. Nije navedeno koliko je povrijeđenih pogođeno mecima a koliko je bilo izloženo suzavcu.

Izraelska vojska je saopštila da je u današnjim protestima učestvovalo oko 20.000 Palestinaca.

Izraelska armija je ubila najmanje 195 Palestinaca od kada su počeli protesti na granici Pojasa Gaze i Izraela, 30. marta, prenosi Reuters, medicinske podatke iz Gaze. Jedan izraelski vojnik ubijen je iz palestinskog snajpera u tom istom periodu.

Višemjesečnim protestima petkom u Gazi zahtijeva se da se okonča izraelsko-egipatska blokada i traži pravo na zemlju palestinskih porodica, koje su odatle izbačene nakon osnivanja Izraela 1948.

Izrael optužuje Hamsa da su orkestrirali proteste da bi osigurali pokriće za napade i da bi skrenuli pažnju sa stanja privrede u Gazi, što su optužbe koje oni odbacuju.

Hamas je preuzeo vlast nad Gazom od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji ima podršku Zapada 2007. godine, i od tada su vodili tri rata sa Izraelom, posljednji put 2014.

tačno.net
Autor 6.10.2018. u 09:29