Izrael zatvorio 10.000 palestinske djece

Stefa
Autor 20.11.2014. u 10:01

Izrael zatvorio 10.000 palestinske djece

Palestinski zvaničnici tvrde da je Izrael od 2000. godine zatvorio 10.000 palestinske djece koja su bila izložena mučenju

Izraelska vojska u zatočeništvu je držala najmanje 10.000 palestinske djece u zapadnoj oblasti Jerusalema.

Djeca su držana u zatočeništvu u različitim vremenskim periodima, od 2000. godine do danas, javio je zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije, a prenosi Anadolija.

Većina djece iz Jerusalema

“Izrael ne osigurava bilo kakav imunitet za djecu i redovno krši međunarodne dogovore o pravima djece, ponižavajući i mučeći ih, onemogućavajući im fer suđenja”, rekao je Issa Qaraqe, šef Odbora za zatočenike Palestinske oslobodilačke organizacije.

U pisanom saopćenju povodom 25. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta koju je donijela Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Qaraqe je dodao da su Izraelci u zatočeništvu držali gotovo 3.000 Palestinaca, u različitim periodima od juna 2014. godine, od kojih 30 posto čine djeca.

Većina zatvorene djece je iz Jerusalema, dodao je zvaničnik.

Izloženi mučenju

Izraelski čuvari tukli su i mučili gotovo 95 posto djece u zatočeništvu, dodaje se u saopćenju.

Najmanje 300 djece i dalje  je zatvoreno u izraelskim zatvorima, tvrdi Qaraqe, a nijedan izraelski zvaničnik nije dao komentar na ove tvrdnje.

U okupiranom Istočnom Jerusalemu buknule su tenzije početkom jula ove godine, kada su jevrejski mještani kidnapovali i ubili palestinskog dječaka iz distrikta Shuafat.

Atmosfera u gradu postala je još više napeta kada su krajem oktobra izraelske vlasti zatvorile kompleks džamije Al-Aqsa, nakon što je ubijen jedan rabin.

I dalje je širom Izraela zatvoreno više od 7.000 Palestinaca, prema navodima Palestinskog ministarstva za pitanje zatvorenika.

 Agencije

 

Stefa
Autor 20.11.2014. u 10:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija