Izraelska avijacija započela žestoko bombardiranje Gaze

Autor 16.11.2012. u 14:43

Izraelska avijacija započela žestoko bombardiranje Gaze

Izraelska avijacija je u petak rano ujutro pristupila novim žestokim bombardiranjima pojasa Gaze i grada Gaze, javile su agencije i saopćilo ministarstvo unutarnjih poslova Hamasa.

“Bilo je 130 zračnih napada tokom noći”, izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva Islam Shahwan i dodao da je u zoru izvedeno nekoliko desetaka udara, što su potvrdili i novinari AFP-a u gradu Gazi.

Udari su uništili jednu upravnu zgradu ministarstva unutaranjih poslova u kojoj su se produžavali pasoši, u četvrti Tel el-Hava, precizirao je glasnogovornik.

Očevici su potvrdili da su u izraelskim zračnim udarima uništeni tereni za obuku koje su koristile naoružane palestinske grupe.

Glasnogovornik Hamasovih hitnih službi Adham Abu Selmija je saopćio da je ubijeno 19 Palestinaca, među koijim je bilo djece i da je 235 osoba ranjeno.

Izraelska vojska je saopćila da su se “udari nastavili” na palestinski teritorij i da je izvela 466 napada otkako je u srijedu poslijepodne s ubistvom vojnog zapovjednika Hamasa Ahmada Džabarija počela operacija “Stup odbrane”.

“Jedanaest raketa je ispaljeno iz Gaze od četvrtka u ponoć, a 280 od početka operacije, od kojih je 131 raketa presretnuta”, precizirao je jedan vojni glasnogovornik.

 

Izraelski napadi na pojas Gaze i odgovori palestinske strane bili su povod za reakcije brojnih svjetskih lidera. 

Francuski premijer Jean Marc Ayrault je pozvao obje strane na suzdržanost. 

“Krajnje je vrijeme da se okonča opasni uspon u sukobima”, poručio je Ayrault, koji boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj. On je rekao kako će nastavak oružanih sukoba ugroziti sigurnost i Izraela i naroda Palestine. 

Francuski premijer je istakao da je predsjednik Francuske Francois Hollande stupio u direktan kontakt s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom. 

Predsjednik Egipta Muhamed Mursi obavio je telefonski razgovor s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i jordanskim kraljem Abdulahom, tražeći hitnu reakciju u smjeru prekida sukoba. 

Portparol predsjedništva Egipta Jasir Ali u izjavi za agenciju Anadolija rekao je da je predsjednik Mursi u razgovorima s francuskim predsjednikom Hollandeom i jordanskim kraljem Abdullahom istakao da napadi Izraela moraju hitno prestati, te da je izrazio podršku narodu Gaze. 

Turska je ranije osudila izraelske napade, a ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu je raketiranje pojasa Gaze ocijenio kao zločin protiv čovječnosti. U međuvremenu se izraelske kopnene snage približavaju pojasu Gaze, dok palestinska strana raketama dugog dometa odgovara na vojne udare Izraela. 

S druge strane, turske premijer Redžep Tajip Erdoan obavio je telefonski razgovor sa predsjednikom Egipta Muhamedom Mursijem, vezano za izraelske napade na Gazu.

 

Šef egipatske vlade Hišam Kandil stigao je u petak ujutro u pojas Gaze na koji je od srijede izveden niz izraelskih zračnih napada, izjavio je izvor u sigurnosnim službama Hamasa koji kontrolira palestinsku enklavu.

“Egipatski premijer je stigao u Gazu preko prelaza Rafa, a zvaničnici palestinske vlade Hamas su ga dočekali”, precizirao je ovaj izvor, javio je AFP.

Izrael je nakon zračnih udara izvedenih u zoru prihvatio da na zahtjev Egipta prekine intenzivnu zračnu ofanzivu na pojas Gaze za vrijeme posjete egipatskog premijera koja će trajati tri sata, izjavio je jedan visoki izraelski zvaničnik.

Izreal je saopćio da će izraelske snage prekinuti vatru pod uvjetom da ne bude raketiranja iz Gaze prema Izraelu u tom periodu, precizirao je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

“Kandil odlazi u Gazu da izrazi našu podršku palestinskom narodu i da vidi šta mu treba”, izjavio je u četvrtak glasnogovornik predsjednika Muhameda Mursija Jaser Ali.

 

Autor 16.11.2012. u 14:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija