Izraelska policija uhapsila dve osobe u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu

tačno.net
Autor 17.4.2022. u 10:04

Izraelska policija uhapsila dve osobe u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu

Foto: Reuters

Izraelska policija uhapsila je u nedelju 17. aprila dve osobe na svetom mestu u Jerusalimu na kome se nalazi džamija Al-Aksa, dva dana posle velikog sukoba sa Palestincima.

Kako prenosi Asošijeted Pres, cilj policijske akcije bio je bio da se omogući rutinska poseta Jevreja tom mestu koje je sveto i za njih, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i oni ga zovu “Brdo hrama”, a muslimani “Uzvišeno utočište”.

Ove godine sveti muslimanski mesec posta Ramazan poklapa se sa Uskrsom i jevrejskim Pashom i desetine hiljada posetilaca došlo je u Jerusalim, gde je ukinuta većina restrikcija uvedena zbog pandemije korona virusa.

Palestinci su morali da se sklone sa esplanade ispred džamije Al-Aksa, trećoj po značaju u islamu, ali ih je desetine ostalo u bogomolji, uzvikujući: “Bog je najveći”.

Policija je rekla da su Palestinci i ovog puta sakupili kamenice i postavili barijere u očekivanju nasilja, ali da nastoji da omogući slobodu veroispovesti i za Jevreje i za muslimane.

U petak pred zoru, na svetilištu su izbili sukobi, a policija je rekla da su Palestinci bacali kamenice u pravcu Zida plača u podnožju Brda hrama, gde se okupljaju jevrejski vernici.

Ranjeno je više od 150 Palestinaca i tri policajaca, i uhapšeno oko 400 sumnjivih osoba.

Brdo hrama nalazi se u Starom gradu u Jerusalimu gde su mesta sveta za Jevreje, hrišćane i muslimane.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, uključujući Stari grad, u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela, a Palestinci žele da to bude glavni grad njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Oni se već dugo plaše da Izrael planira da preuzme kontrolu nad svetilištem u Jerusalimu ili da ga podeli dok izraelske vlasti tvrde da su posvećene statusu kvo, na osnovu koga Jevreji mogu da posećuju to sveto mesto ali ne i da se tamo mole i to samo nekoliko sati nedeljno.

Međutim, godinama velike grupe nacionalista i jevrejskih vernika redovno dolaze na svetilište u pratnji policije, što Palestinci smatraju provokacijom.

RSE

tačno.net
Autor 17.4.2022. u 10:04