Izraelska vojska bombardovala položaje Hamasa na području Gaze

tačno.net
Autor 2.7.2021. u 09:24

Izraelska vojska bombardovala položaje Hamasa na području Gaze

foto: Twitter

Izraelski ratni avioni bombardovali su firmu za proizvodnju oružja u pojasu Gaze, koja se nalazi pod kontrolom Hamasa, saopćili su mediji u ovoj državi.

Vojne snage Izraela ovaj napad su izvele kao odgovor na akcije pripadnika Hamasa koji su s područja Gaze slali zapaljive balone prema teritoriji Izraela.

Vojska je naglasila kako je mjesto koje je bombardovano u novom napadu koristio Hamas za razvoj i izradu naoružanja.

“Napad je izveden kao odgovor na slanje zapaljivih balona na izraelsku teritoriju. Izraelska vojska će odgovoriti odlučno na sve pokušaje terorizma iz Gaze”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Prema prvim informacijama, u napadu izraelskih snaga niko od građana koji žive u blizini tvornice nije povrijeđen.

Zapaljivi baloni koje su pripadnici Hamasa poslali prema izraelskoj teritoriji izazvali su četiri požara u blizini izraelskih gradova koji se nalaze na granici sa Gazom. Prema saopćenju vatrogasnih službi, požari su vrlo brzo ugašeni te nije postojala opasnost od njihovog širenja.

Kako prenose mediji u Izraelu, reakcija vlasti na slanje zapaljivih balona iz Gaze predstavlja pomak u politici kojom trenutno u Izraelu rukovodi premijer Naftali Bennett.

Bivša vlada na čelu s Netanyahuom nije uvijek odgovarala zračnim udarima na Gazu u slučaju slanja zapaljivih balona, a Netanyahu je tvrdio kako ne želi izazvati eskalacije sukoba duž južne granice Izraela.

U posljednje tri godine pripadnici Hamasa i drugih militantnih skupina lansirali su prema južnim dijelovima Izraela stotine zapaljivih balona uzrokujući požare kao i štetu na privatnim posjedima i poljoprivrednim poljima.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.7.2021. u 09:24