Izraelske snage bombardovale izbjeglički kamp Bureidž

tačno.net
Autor 29.7.2014. u 10:07

Izraelske snage bombardovale izbjeglički kamp Bureidž

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je u ponedjeljak poziv Vijeća sigurnosti UN-a za trenutnim humanitarnim primirjem u Gazi, saopćeno je iz Ureda premijera.

– Saopćenje Vijeća sigurnost objavljeno u nedjelju “udovoljava potrebama ubilačke terorističke grupe koja napada izraelske civile i ne uzima u obzir izraelske sigurnosne potrebe – navodi Netanyahuov ured njegovu izjavu upućenu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, prenosi Reuters.

Izraelski premijer aludirao je na teritoriju pod kontrolom islamističkog pokreta Hamas.

Ispaljena raketa na kuću čelnika Hamasa u Gazi

Izraelski avion ispalio je u utorak u noći raketu na kuću čelnika Hamasa u Gazi Ismaila Hanije ali u napadu nije bilo žrtava, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Glasnogovornica izraelske vojske nije imala informacija o tvrdnjama palestinske strane, ali provjerava pojedinosti. Hanijin sin je na svojoj Facebook stranici potvrdio da se napad dogodio i dodao da je kuća bivšeg predsjednika Hamasove vlade u Gazi bila prazna.

Hamas je izvijestio da je gađana i njegova televizijska postaja Al-Aqsa ali stanica je nastavila s emitiranjem. S padom noći u Gazi moglo se čuti intenzivno granatiranje a vojska je upozorila hiljade Palestinaca da napuste svoje kuće u području oko grada Gaze, što je obično uvod u veće vojne udare.

Nekoliko je raketa ispaljeno iz Gaze prema južnom i centralnom Izraelu, uključujući i područje Tel Aviva. Najmanje jednu od raketa je srušio izraelski proturaketni odbrambeni sistem “Čelična kupola”. Nema izvještaja o štetama ili žrtvama, izvijestila je agencija Reuters.

Izraelska vojska je saopćila  da je jedna raketa oborena nd jugom zemlje dok su druge dvije pale 10 kilometara južno od Tel Aviva te da u napadu nije bilo žrtava, izvijestila je agencija ANSA. ANSA navodi da je odgovornost za raketni napad na Izrael u svom priopćenju preuzelo oružano krilo Hamasa, brigade Ezzedine al-Qassam.

U 22 dana od rasplamsavanja sukoba poginula su 1.022 stanovnika Gaze, većinom civila, Izrael je izgubio 48 vojnika a u palestinskom granatiranju ubijeno je i troje civila, prenosi agencija Hina.

Izraelske snage bombardovale izbjeglički kamp Bureidž

U izraelskoj artiljerijskoj vatri u izbjegličkom centru Bureidž, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, u utorak je poginulo šest Palestinaca, među kojima troje djece i dvije žene, čime je ukupan broj poginulih Palestinaca dostigao 1.098, saopćili su ljekarski izvori.

Kako je izjavio glasnogovornik palestinske hitne službe, Ašraf al-Ludra, u napadu je povrijeđeno 15 osoba, prenosi agencija AFP.

Na izraelskoj strani je prema navodima AP-a poginulo devet vojnika, pa se broj vojnih žrtva popeo na 52, a ukupan na 55, prenosi agencija Tanjug.

avaz.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.7.2014. u 10:07