Izraelski vojnici tokom protesta u Gazi ubili Palestinca

tačno.net
Autor 5.10.2019. u 07:42

Izraelski vojnici tokom protesta u Gazi ubili Palestinca

U intervenciji izraelskih vojnika u petak tokom mirnih protesta “Marš za veliki povratak”, koje Palestinci organiziraju duž granice s Pojasom Gaze, poginula je jedna osoba, a ranjeno ih je više od 40.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine navodi se da su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince koji su protestirali u Rafahu.

Kako prenosi Anadolija, navodi se da je tokom intervencije izraelskih vojnika poginuo 28-godišnji Ala Nizar Hamdan, koji je pogođen u prsa.

Dosad ubijeno 313 Palestinaca

Izraelska vojska nije komentirala današnja dešavanja, ali je za agenciju AFP navela da se na različitim lokacijama pored ograde okupilo približno 5.800 Palestinaca, od kojih su neki na vojnike bacali kamenje i eksplozivne naprave

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”. Demonstranti traže povratak na teritoriju s koje su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze, uvedene 2006.

Od početka demonstracija izraelske snage ubile su 313 Palestinaca, a ranile hiljade njih, procjenjuje Ministarstvo zdravstva Palestine.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 5.10.2019. u 07:42