Izraelsko – palestinski sukob obje strane koštao skoro 13 milijardi dolara

tačno.net
Autor 29.8.2014. u 18:09

Izraelsko – palestinski sukob obje strane koštao skoro 13 milijardi dolara

AFP

Palestinska strana je pretrpjela materijalnu štetu od oko osam, a izraelska oko 4,5 milijardi dolara tokom napada i ofanzive izraelske vojske na Gazu, koji su trajali 51 dan

RAMALLAH – Tokom napada i ofanzive izraelske vojske na Gazu, koji su trajali 51 dan, palestinska strana je pretrpjela materijalnu štetu od oko osam, a izraelska oko 4,5 milijardi dolara, što je ukupno skoro 13 milijardi dolara.Zvaničnik palestinskog ministarstva ekonomije Teysir Amr je istakao da je ministarstvo na čijem čelu se nalazi provelo opsežno istraživanje u vezi sa materijalnom štetom pričinjenom tokom izraelskih napada na Gazu.

Napominje kako je pomenuto istraživanje pokazalo da su napadi izraelske vojske na Gazu uzrokovali direktnu materijalnu štetu u Gazi u visini od 7,5 do 8 milijardi dolara.

Također, u Gazi je najveća materijalna šteta pričinjena u sektoru poljoprivredne i građevinarstva. Prema posljednjim podacima palestinskog ministarstva poljoprivrede, financijska šteta pričinjena u oblasti poljoprivrede tokom izraelskih napada iznosi 780 miliona dolara.

Ministarstvo za prostorno uređenje je također, saopćilo da je u izraelskim napadima ukupno srušeno 16.800 privatnih domova i privrednih objekata, dok je 35.000 domova značajno oštećeno. Također, tokom izraelskih napada u potpunosti je srušeno 360 industrijskih postrojenja.

Ministarstvo finansija Izraela je saopćilo da je u napadima palestinskih grupa na Izrael ta zemlja pretrpjela materijalnu štetu od 4,5 milijarde dolara.

Podsjećamo, prije tri dana je u egipatskoj prijestolnici Kairu između Izraela i Palestine postignut dogovor o trajnom primirju.

Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 7. jula, a deset dana kasnije je započela i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, a ranjeno 11.100 ljudi. Među ubijenima je bilo 578 djece.

AA

tačno.net
Autor 29.8.2014. u 18:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija