Izvješće UN-a: Najsiromašnije zemlje ostaju na dnu

tačno.net
Autor/ica 28.11.2014. u 10:11

Izvješće UN-a: Najsiromašnije zemlje ostaju na dnu

Unatoč snažnom rastu, većina između 48 najsiromašnijih zemalja neće uspjeti ostvariti “milenijske ciljeve” razvitka, stoji u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak u Ženevi.

Jedino Laos se doima na dobrom putu za ostvarenje svih sedam ciljeva, a još četiri zemlje – Etiopija, Malavi, Ruanda i Uganda – trebale bi postići većinu njih, kaže se u redovnom godišnjem izvješću Konferencije UN za trgovinu i razvitak (UNCTAD).

“Milenijskim ciljevima”, koje je UN odredio 2000., želi se upola smanjiti krajnje siromaštvo i glad u svijetu do kraja 2015.

“Između 2002. i 2008. rast najmanje naprednih zemalja bio je veći od cilja od 7 posto koji je odredila međunarodna zajednica, a te su zemlje čak i nakon financijske krize 2008. imale brži rast od drugih zemalja u razvoju, prosječno 5,7 posto na godinu”, rekao je novinarima direktor UNCTAD-a Mukhisa Kituyi.

No, istodobno je izrazio žaljenje zbog činjenice da te zemlje, paradoksalno, ne uspijevaju značajnije smanjiti razinu siromaštva.

U sklopu postavljenih milenijskih ciljeva, siromaštvo je upola smanjeno u svijetu zahvaljujući brzom napretku koji su ostvarile najnaprednije zemlje”, a ne onom najmanje naprednih.

RSE

tačno.net
Autor/ica 28.11.2014. u 10:11