Izvještaj kabineta predsjednika: U Iranu raste otpor obaveznom pokrivanju glave

tačno.net
Autor 4.2.2018. u 11:21

Izvještaj kabineta predsjednika: U Iranu raste otpor obaveznom pokrivanju glave

Izvor: koe/dpa

U Iranu već učenice osnovne škole moraju nositi maramu. Ko se toga ne pridržava može biti uhapšen. Međutim rastu protesti, priznaje čak i vlada u Teheranu.

Uredio: Ešref Zaimbegović

Sve više Iranaca postavlja se protiv obaveze nošenja marama za žene u toj zemlji. O tome izvještava čak i kabinet predsjednika. U Iranu sve žene i djevojke preko 9 godina moraju u javnosti pokrivati glavu maramom i nositi dugački, široki mantil. Ova uredba uvedena je 1979. nakon Islamske revolucije.

Rastući otpor protiv ovoga zakona zabrinjavajući je za ovu islamsku zemlju, piše u izvještaju. To je objavila novinska agencija Isna. Prema kabinetu predsjednika ni drastične mjere vjerske policije kao naprimjer hapšenje „neislamski obučenih žena“ i novčane kazne nisu pokazale učinak.

Prema procjenama posmatrača objavljivanje izvještaja kabineta predsjednika je veliki uspjeh protesta protiv nošenja marama koje vode žene u Teheranu i drugim iranskim gradovima.

Od kraja decembra sve više žena zahtjeva ukidanje obaveze nošenja marame. Proteklih dana na socijalnim mrežama objavljene su mnogobrojne fotografije žena koje su na ulici skinule maramu i na štapu je podigli kao zastavu.

u

Protest protiv nošenja marame ide pod motom “White Wednesday”(“Bijela srijeda” prim.prev.) već dugo vremena a pritom žene poziraju demonstrativno bez propisanog zabrađivanja.

I muslimanke koje maramu nose dobrovoljno pridružile su se protestima širom zemlje.

spiegel.de

tačno.net
Autor 4.2.2018. u 11:21