Jamajka ubrzala planove da se otcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva

RSE
Autor/ica 4.5.2023. u 16:20

Izdvajamo

  • Malahoo Forte je rekao da Jamajka ima "složen" odnos s Britanijom i da bi postati republikom značilo "oprostiti se od oblika vladavine koji je povezan s bolnom prošlošću kolonijalizma i transatlantskom trgovinom robljem".

Povezani članci

Jamajka ubrzala planove da se otcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva

Protesti ispred ulaza u Britansko visoko povjerenstvo tokom posjete princa Wiliama i njegove supruge Catherine. Okupljeni su tražili ispriku za trgovinu robljem koja je pomogla usmjeravanju bogatstva britanske kraljevske obitelji. Foto: RICARDO MAKYN/AFP/GETTY IMAGES

Ministrica za pravna i ustavna pitanja Jamajke rekla je da je krunidba britanskog kralja Charlesa III. ubrzala planove njezine zemlje da postane republika, prema intervjuu za Sky News objavljenom 4. maja.

Bivša britanska kolonija neovisna je od 1962., ali kao i 13 drugih zemalja Commonwealtha izvan Ujedinjenog Kraljevstva, zadržala je britanskog monarha kao šefa države.

Kralj Charles III, koji je stupio na prijestolje nakon što mu je majka kraljica Elizabeta II umrla prošle godine, bit će okrunjen u londonskoj Westminsterskoj opatiji u subotu.

“Došlo je vrijeme. Jamajka u rukama Jamajke”, izjavila je za Sky News Marlene Malahoo Forte, ministrica za pravna i ustavna pitanja Jamajke.

Rekla je da bi karipska nacija mogla održati referendum sljedeće godine.

Malahoo Forte je rekao da Jamajka ima “složen” odnos s Britanijom i da bi postati republikom značilo “oprostiti se od oblika vladavine koji je povezan s bolnom prošlošću kolonijalizma i transatlantskom trgovinom robljem”.

Otkako je stupio na prijestolje, Charles je nastojao staviti 56 država Commonwealtha, koji on vodi, u središte svoje vladavine. Ali postoje pitanja o tome može li pobuditi isto poštovanje i odanost kao njegova majka, koja je vladala 70 godina do svoje smrti.

Tijekom obilaska Karibima Charlesovog najstarijeg sina princa Williama i njegove supruge Catherine u ožujku prošle godine, jamajčanski premijer Andrew Holness poručio je prijestolonasljedniku Britanije da njegova zemlja “ide naprijed”.

Kraljevski par suočio se s pozivima da se ispriča za trgovinu robljem koja je pomogla usmjeravanju bogatstva britanske kraljevske obitelji i optužbama da su se činili “gluhi” za elemente posjeta.

Karipski otok Barbados prekinuo je veze s britanskom monarhijom i postao republika 2021. godine.

Nakon smrti kraljice Elizabete II., premijer Antigve i Barbude, također neovisne zemlje Commonwealtha, rekao je da namjerava održati referendum u roku od tri godine.

RSE

RSE
Autor/ica 4.5.2023. u 16:20