Janukovič i opozicija postigli dogovor o rješenju krize

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 08:44

Janukovič i opozicija postigli dogovor o rješenju krize

Ukrajinski prosvjednici u petak su otvorili vatru na policiju između kijevskog Trga neovisnosti i zgrade parlamenta, priopćila je policija.  “Sudionici masovnih nereda su otvorili vatru na policiju i pokušali se probiti u smjeru zgrade parlamenta”, stoji u priopćenju. Nije navedeno je li policija uzvratila i na koji je način pokušala obuzdati prosvjednike.

Preliminarni dogovor o rješavanju krize u Ukrajini postignut je u noći s četvrtka na petak, u razgovorima predsjednika Viktora Janukoviča, lidera opozicije i trojice ministara iz EU, saopštila je u petak ukrajinska predsjednička kancelarija.

U saopštenju se navodi da će sporazum biti potpisan u podne po lokalnom vremenu, odnosno u 11.00 prema srednjoevropskom, ali nisu saopšteni detalji.

Diplomatski izvori rekli su da su razgovori, koji su vođeni cijele noći, bili “veoma teški”, a prisustvovali su im ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske, ruski izaslanik Vladimir Lukin, te trojica opozicionih lidera – Kličko, Jacenjuk i Tjagnilok.

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je u četvrtak uveče da je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pristao da se ove godine održe prijevremeni predsjednički i
parlamentarni izbori.

Ukrajinski parlament donio je prethodno odluku o prekidu antiterorističke akcije i o povlačenju vojske u kasarne.

I dok su poslanici ovacijama dočekali odluku o prekidu antiterosističke akcije, u centru Kijeva su u ranim jutrarnjim satim u petak bili nastavljeni sukobi.

Pristalice opozicije utvrđivali su barikade i spremali se za nove okršaje u kojima je do sada poginulo 76 ljudi, a više stotina je ranjeno.

Prema izvještajima ruskih novinara, Vrhovna ukrajinska Rada donijela je odluku o povlačenju vojske sa 236 glasova “za”. Parlament u petak nastavlja zasjedati.

Najmanje 21 osoba je poginula samo u u četvrtak, prema izvještajima svjetskih i ukrajinskih medija, u obnovljenim sukobima u Kijevu i pored postignutog dogovora o primirju između vlasti i opozicije.

EU je u četvrtak uveče odlučila da uvede sankcije koje uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine onima koji su odgovorni za nasilje u Ukrajini.

Ministri vanjskih  poslova zemalja članica Evropske unije stavili su na crnu listu niz ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za upotrebu prekomjerne sile protiv demonstranata i usvojili zabranu izvoza oružja i policijske opreme u Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je objavio da će ombudsmen za ljudska prava Vladimir Lukin otputovati u Moskvu kako bi pokušao posredovati u razgovorima između vlade i opozicije.

 

slobodna-evropa.org

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 08:44