Janukovič: Nisam pobjegao, bio sam primoran napustiti Ukrajinu

tačno.net
Autor 28.2.2014. u 14:59

Janukovič: Nisam pobjegao, bio sam primoran napustiti Ukrajinu

Namjeravam da nastavim borbu za budućnost Ukrajine. Kiev je preuzela naoružana grupa koja je uzrokovala eksplozije i prijetila nevinim ljudima, koja je pljačkala na ulicama. To se nastavlja i dalje, rekao je Janukovič optužujući novoformiranu vladu da propagira nasilje.

Viktor Janukovič, smijenjeni predsjednik Ukrajine, u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je u subotu napustio Kijev, rekao je danas u ruskom Rostovu da je novoformirana ukrajinska vlada nelegitimna te da je “neodgovorna politika Zapada podigla ustanak u Ukrajini”, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

“Namjeravam da nastavim borbu za budućnost Ukrajine. Kiev je preuzela naoružana grupa koja je uzrokovala eksplozije i prijetila nevinim ljudima, koja je pljačkala na ulicama. To se nastavlja i dalje”, rekao je Janukovič, optuživši novoformiranu vladu Ukrajine da propagira nasilje.

Raniji sporazum sa opozicijom, kako je rekao Janukovič, donio je malo nade, “ali sve što se sad dešava teško je opisati, to je nelegalno”.

“Niko me nije smijenio, bio sam primoran napustiti Ukrajinu. Pucali su na mene iz automatskog oružja sa svih strana i nisam bježao. Jedino ne mogu da rizikujem živote članova svoje porodice”, kazao je uz ostalo Janukovič na konferenciji za novinare koja je još u toku.

On je naglasio kako Ukrajina mora očuvati teritorijalni integritet te poručio kako zemlja ne smije biti podijeljena. On je rekao da Krim mora ostati dio Ukrajine.

“Vratiću se kada mi sigurnost bude zagarantovana”, kazao je Janukovič.

Lider ukrajinske stranke Demokratski savez za reforme Vitalij Kličko je saopćio da će bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko biti kandidat na predsjedničkim izborima 25. maja ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kličko je na konferenciji za novinare kazao da mu je Julija Timošenko potvrdila da će biti kandidat na njihovom posljednjem susretu.

„Timošenkova nikada u javnim nastupima nije najavila svoju kandidaturu, ali to je potvrdila u našem razgovoru“, kazao je Kličko i dodao da je to za njega bila iznenađujuća informacija.

Istakavši da ne vidi niti jednu prepreku za njenu kandidaturu, Kličko je kazao da će biti „čudno“ da opozicija na izbore izađe sa dva kandidata.

Podsjećamo da su kandidaturu na majskim predsjedničkim izborima u Ukrajini ranije najavili bivši načelnik Kharkiva Mihail Dobkin i lider opozicije Vitalij Kličko.

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.2.2014. u 14:59