Janukovič u bekstvu, EU uz nove vlasti

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 19:00

Janukovič u bekstvu, EU uz nove vlasti

U Ukrajini će u utorak početi kampanja za predsedničke izbore, objavljeno je nedugo nakon što je izdat nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča koji je u bekstvu. Za to vreme Brisel poručuje da će pružiti svaku pomoć Ukrajini, dok je Rusija povukla svog ambasadora i dovela u pitanje legitimitet novih vlasti Ukrajine.

Vršilac dužnosti ministra policije Ukrajine Arsen Avakov izdao je u ponedeljak nalog za hapšenje smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, za kojeg se ne zna gde se tačno nalazi.

“Otvorena je službena istraga zbog masovnog ubistva mirnih demonstranata. Za Janukoviča i druge ljude odgovorne za ovo raspisana je poternica”, naveo je na Facebook profilu Avakov, koji je naredio i puštanje iz zatvora svih 64 demonstranta uhapšena tokom protesta.

Rusija je za to vreme odlučila da povuče svog ambasadora iz Ukrajine, javlja BBC i dodaje je to zbog sve gore situacije u toj zemlji.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je “veoma upitan legitimitet novih vlasti u Kijevu, koje su do moći došle posle oružane pobune”.

Ovo je dosad najdirektnija i najoštrija zvanična poruka iz Rusije od trenutka kada je potpisan sporazum između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i predstavnika opozicije, posle čega su demonstranti u potpunosti preuzeli kontrolu nad Kijevom.

“Ne razumemo šta se dešava tamo. Postoji velika pretnja našim interesima i pretnja našim građanima, koji žive tamo. Veoma je upitan legitimitet niza organa moći koji sada funkcionišu u Kijevu”, rekao je Medvedev.

Moskva je inače osudila smenu ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, a na povlačenje ambasadora uticala je izjava privremenog predsednika Ukrajine da se okreće ka EU, a ne Rusiji, zbog koje se Janukovič “odrekao” približavanja Briselu.

Istovremeno, predsjednik Evropskog saveta Herman Van Rompej poručio je da je EU spremna da podrži Ukrajinu.

“Brisel je i dalje spreman da potpiše sporazum o pridruživanju sa Kijevom i da pomogne Ukrajini u ovom teškom momentu”, poručio je Rompej na konferenciji za novinare održanoj nakon samita EU-Brazil.

U ponedeljak je u Ukrajinu stigla visoka predstavnica Evropske unije za spojnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja s ključnim političkim akterima razgovara o načinima izlaska iz krize i merama za ekonomsku stabilizaciju zemlje, najavljeno je iz njenog kabineta.

“Visoka predstavnica pažljivo prati situaciju u Ukrajini i poziva sve strane da ostanu angažovane u dijalogu da bi se našlo trajno rešenje i da čuvaju jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine kako bi se svim gradjanima obezbedila prosperitetna i demokratska budućnost”, navedeno je u saopštenju.

Portparol Evropske komisije Olivije Bejli je prethodno rekao da će EU početi pregovore o sporazumu o pridruživanju sa Ukrajinom nakon prevremenih predsedničkih izbora u ovoj zemlji.

“Procesi tranzicije koji su počeli u Ukrajini dovešće do predsjedničkih izbora 25. maja, a nakon izbora i do formiranja vlade. Onda ćemo moći da vodimo pregovore sa ukrajinskim vlastima”, izjavio je Bejli novinarima u Briselu.

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Didije Burkhalter imenovao je u ponedeljak švajcarskog diplomatu Tima Guldimana za ličnog izaslanika za Ukrajinu. Guldiman, trenutno ambasador Švajcarske u Nemačkoj, biće specijalni predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu.

Burkhaleter je predložio osnivanje međunarodne Kontakt grupe za Ukrajinu kao moguću platformu za “koordinaciju i razmenu informacija o međunarodnoj podršci i aktivnostima”.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade, Oleksander Turčinov, privremeno je od nedelje preuzeo dužnosti predsednika države. To je usledilo nakon što je u subotu, u parlamentu, izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča, a za 25. maj raspisani parlamentarni izbori. Turčinov je pozvao Parlament da se, do utorka, saglasi oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva:

„Naša prva misija sada je da zaustavimo konflikt, preuzmemo kontrolu i vratimo vladavinu zakona u državi. Moramo dislocirati sve specijalne i policijske snage. Moramo garantvoati red i mir. Moramo oštro odgvoriti na bilo kakav separatizam ili pretnje teritorijalnom integritetu Ukrajine“, poručio je Turčinov.

Turčinov je, istovremeno, rekao da je otvoren za dijalog s Rusijom sve dok Moskva poštuje odluku njegove zemlje da uspostavi tešnje odnose s Evropskom unijom.

„Moramo se vratiti krugu evropskih zemalja. Takođe, razumemo važnost našeg odnosa sa Rusijom i izgradnje tog odnosa na novim, pravednim, ravnopravnim osnovama i dobroj volji. Nadam se da je to izbor koji će biti potvrđen i na predsedničkim izborima 25. maja.“

Turčinov je rekao da su Janukovič i bivši premijer Mikola Azarov ostavili ekonomiju Ukrajine u škripcu i da će ključni zadatak biti upravo ekonomski oporavak:

„Nema potrebe da pričamo o ekonomskoj situaciji u zemlji. To možete i sami da osetite u vašim novčanicima. Ono što su Janukovič i Azarov ostavili, malo je nazvati ruševinom. Ukrajina se, suprotno svetskom ekonomskom oporavku, kotrlja ka ambisu. Oporavak ekonomije biće misija nove vlade koja će biti formirana nakon predsedničkih izbora“, naveo je Turčinov.

SLobodna Evropa

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 19:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija