Japan će za pomoć izbjeglicama izdvojiti 1,6 milijardi dolara, no neće prihvaćati izbjeglice

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 09:56

Japan će za pomoć izbjeglicama izdvojiti 1,6 milijardi dolara, no neće prihvaćati izbjeglice

Japan je u prošloj godini dao azil za tek 11 osoba od njih oko 5000 koji su ga zatražili, a neke značajne promjene na tom polju neće se dogoditi u bližoj budućnosti

Govoreći na Glavnoj skupštini UN-a japanski premijer Shinzo Abe rekao je da će njegova zemlja izdvojiti oko 1,6 milijardi dolara za pomoć sirijskim i iračkim izbjeglicama te za uspostavljanje mira u ratom zahvaćenim područjima Bliskog istoka i Afrike.

Abe je najavio da će za pomoć izbjeglicama Japan u 2015. izdvojiti oko 810 milijuna dolara, što je trostruko veći iznos od onog koji su Japanci uplatili prošle godine. Dodatnih 750 milijuna dolara bit će utrošeno na izgradnju mira u ratnim zonama.

No, japanski premijer je odbacio svaku mogućnost da će Japan prihvatiti izbjeglice iz ratnim sukobima pogođene Sirije. Japan je u prošloj godini dao azil za tek 11 osoba od njih oko 5000 koji su ga zatražili, a neke značajne promjene na tom polju neće se dogoditi u bližoj budućnosti.

Japanski premijer je na izravno pitanje odgovorio ističući opći stav japanske vlade da zemlja treba potaknuti svoju radnu snagu, dajući više prostora za rad ženama i starijim ljudima.

“Što se tiče populacije, moramo učiniti još mnogo toga prije nego što počnemo prihvaćati imigrante. Japan želi promjenama okolnosti koje su dovele do rasta broja izbjeglica doprinijeti rješavanju ove krize”, izjavio je japanski premijer Abe.

novilist.hr

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 09:56