Japan pojačao sankcije protiv Severne Koreje

RSE
Autor 25.8.2017. u 09:33

Japan pojačao sankcije protiv Severne Koreje

Japan je danas objavio da pojačava sankcije protiv Severne Koreje zamrzavanjem imovine kineskih i namibijskih kompanija osumnjičenih da trguju sa Pjongjangom u cilju zaustavljanja severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Tokio je ovaj korak preduzeo par dana nakon što su SAD uvele sankcije za 10 organizacija i šest osoba poreklom iz Kine i Rusije koje su optužene da su uvozom uglja finansijski pomagali Severnu Koreju.

“Nastavićemo da snažno guramo Severnu Koreju u pravcu denuklearizacije. Sad je trenutak da pojačamo pritisak”, naveo je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

Na meti su se našle četiri kineske i dve namibijske kompanije kao i dva pojedinca.

Japanski mediji pišu da je u krizi ključna uloga Kine, najbližeg saveznika vlade u Pjongjangu, dok je Namibija u poslednjih nekoliko godina ojačala veze sa Severnom Korejom.

SAD i njeni saveznici, pre svega Japan i Južna Koreja, na oprezu su otkako je Pjongjang u julu izvršio dva testa interkontinentalnih raketa.

Napetost je posebno porasla kada je predsednik SAD Donald Tramp početkom avgusta zapretio Severnoj Koreji “vatrom i besom”, na šta je severnokorejski lider Kim Džong Un obećao lansiranje raketa ka vodama oko američkog ostrva Guam u Pacifiku.

RSE
Autor 25.8.2017. u 09:33