Japan presudio da zabrana istopolnih brakova nije neustavna

RSE
Autor/ica 21.6.2022. u 08:16

Japan presudio da zabrana istopolnih brakova nije neustavna

Foto: AP

Japanski sud presudio je 20. juna da zabrana istopolnih brakova u toj zemlji ne krši Ustav i odbacio je zahteve za odštetu koje su podnela tri para koji su rekli da im je povređeno pravo na slobodnu zajednicu i ravnopravnost.

Presuda okružnog suda u Osaki je druga odluka po tom pitanju i ne slaže se sa prošlogodišnjom presudom suda u Saporu koji je proglasio zabranu istopolnih brakova neustavnom. Presude signalirizaju koliko je to pitanje i dalje izvor podela u Japanu, jedinoj članici Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija koja ne priznaje istopolne zajednice.

U svojoj presudi, sud u Osaki je odbacio zahtev tužilaca za 1 milion jena (7000 evra) odštete svakom paru zbog diskriminacije sa kojom se suočavaju.

Tužioci, dva muška para i jedan ženski par, deo su ukupno 14 istopolnih parova koji su podneli tužbe protiv vlade u pet velikih gradova zbog kršenja prava na slobodnu zajednicu i ravnopravnost.

Oni su tvrdili da su nezakonito diskriminisani tako što su lišeni istih ekonomskih i pravnih beneficija koje heteroseksualni parovi uživaju kroz brak.

Grupe za ljudska prava su se zalagale za usvajanje zakona o ravnopravnosti uoči prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, kada je međunarodna pažnja bila usmerena na Japan, ali je zakon poništila konzervativna vladajuća partija.

Sud u Osaki je saopštio danas da sloboda braka u Ustavu iz 1947. znači samo muško-ženske zajednice i ne uključuje zajednice istog pola i da zato zabrana istopolnih brakova nije neustavna.

RSE

RSE
Autor/ica 21.6.2022. u 08:16